Blogolj!

Huszonöt évesen ölt, 2059-ben szabadulhat a tiszaroffi gyilkos

magyar noir
2019.07.20.

Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre N. Ferencet. A Debreceni Ítélőtábla úgy enyhítette az elsőfokú bíróság által kiszabott tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést, hogy a férfi 50 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető – tudatta az országgal számos médium 2010. november 23-án.

Illusztráció: pixabay.com

Hogy mennyire örülhetett ennek az „enyhített” ítéletnek az akkor 25 éves férfi, elképzelni sem könnyű. Hiszen azt különösebb matematikai felkészültség nélkül is ki tudta számolni: ha megéri ennek az ötven letöltendő évnek a végét, akkor is 75 éves lesz, amikor kinyílik előtte 2059-ben a fegyház kapuja. Pontosabban 74, hiszen az előzetes fogva tartásban töltött időt is beszámítják.

Arra pedig vélhetően nem is gondolt Ferenc, hogy büntetéstörténeti szempontból is

különlegesen hírhedt bűnözővé vált.

Ugyanis korábban (és azóta sem…) nem volt arra példa egy gyilkosnál, kövessen is el bármilyen brutális bűncselekményt, hogy 50 évben szabják meg a legkorábbi szabadulás dátumát. Az ítélkezési gyakorlat szerint ugyanis ilyenkor vagy tényleges életfogytiglant mértek ki a vádlottra a 21. századi Magyarországon, vagy úgy döntött a bíróság: 40, netán 30 év letöltése után feltételesen szabadon bocsátható.

De most már nézzük meg azt is, miért raktak 50 mázsás súlyt Ferenc vállára Debrecenben?

Az alkalmi munkákból élő N. Ferenc 2008 végén még segédkezett későbbi áldozatának, a 87 éves Sz. Ilonának, amikor némi pénzért cserébe fát vágott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff községben az idős asszonynál. Amikor átvette a 2500 forintot, meglátta, az asszonynak sok pénz van a pénztárcájában. Hogy mennyi pontosan, azt nem tudta. De úgy mérte fel, annyi mindenképpen, hogy barátnőjével felkeressék, és pénzt kérjenek tőle kölcsön.

Decembert mutatott a naptár, amikor a fiatal lánnyal, ki később II. rendű vádlottként hallgatta az ítéletet, együtt elmentek a nénihez, de az asszonytól egy forintot sem kaptak. Az igencsak léha életet élő férfinek ekkor már a családja sem adott pénzt, mert Ferenc a

jövedelmét italra és játékgépezésre verte el,

s várhatóan minden újabb kölcsön is a kocsmában landolt volna. Ekkor fogant meg a gondolat Ferenc fejében: ha kell, akár erőszakkal is, de pénzt magának.

Egy hétig tervezgette rablást, álarcot készített egy kapucniból, amin szemnyílásnak két lyukat vágott ki. Végül 2009. január 5-én elérkezettnek látta az időt a támadásra. A helyi kocsmában egy deci töményet és egy üveg sört ivott, hogy jobban felbátorodjék, és távozáskor még egy üveg sört magával vitt.

Talán ittasságának is betudható, hogy nem sikerült csendben megvalósítania a tervét. Olyan zajt csapott, hogy a 87 éves asszony felébredt a csörömpölésre, felkapcsolta a villanyt, és kiabálni kezdett. Az események felidézésekor Ferenc azt állította, azt vágta a fejéhez, hogy „Takarodj innen, rabló”. Ám ez inkább felingerelte a támadót, mintsem eltérítette szándékától. Dühében belökte a nőt a konyhába, aki a kövezett padlóra esett, majd támadója már a pénzt követelte.

Ám az idős asszonyt nem tudta megtörni. Segítségért kiabált ugyan, de nem adott pénzt, ezért a feldühödött férfi nekirontott, ütötte-verte a védekezésre szinte teljesen képtelen áldozatát. Legalább tízszer ököllel csapott az asszony fejére, majd annak saját járóbotjával ütötte, olyan erővel az ekkor már csak hörgő nőt, hogy a háromágú bot összetört. Ezután kutatni kezdett a lakásban, és az egyik szekrényben rá is bukkant is 5 ezer forintra. Vélhetően ezt annyira kevésnek találta, hogy dühe átcsapott vérengzésbe. Egy kést vett magához, amivel előbb az asszony mellkasába döfött, majd

a nő nyakába szúrta a kést.

Egy másik késsel gyomortájékon is megsebezte áldozatát, úgy, hogy a kés pengéje eltört. A nő akkor már haldoklott, mivel a mellkasi szúrás szívet ért, és ettől a szerencsétlen megtámadott egy percen belül meghalt.

Mivel Ferenc nem érte be az ötezer forintos zsákmánnyal, a további kutakodás során magához vett még mosóport, némi élelmiszert, cukorkát, egy üveg bort, egy petróleumlámpát és egy mobiltelefont töltővel. Összesen 12 ezer 900 forintot ért mindaz, amiért az asszonynak meg kellett halnia.

A rablott bort nem sokkal a távozás után meg is itta, majd január 6-án az akkor még csak 14 éves barátnőjének elmesélte, hogy megölte az asszonyt. A lány segített eltüntetni a gyilkosság nyomait, elégette a gyilkosság idején viselt ruhát. Ezt tervezte a cipőkkel is, de csak egyik lett a lángok martaléka, a másik véletlenül az ágy mögött maradt. A nyomozás során fontos tárgyi bizonyítékként szolgálta a gyilkos letartóztatását.

Az idős nénit reggel az önkormányzat szociális gondozói találták meg, nyakában, testében egy-egy késsel. Azonnal riasztották a rendőröket, akik négy órán belül már rá is tették a bilincset Ferenc kezére.

Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a cselekményt idős, mozgásában korlátozott személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kapta végül Ferenc jogerős büntetésként az életfogytiglan, minimum 50 év fegyházbüntetést, ami akkor enyhébbnek számított a tényleges, halálig tartó életfogytiglannál, amit leginkább csak TÉSZ néven emlegetnek a börtönökben. Igen ám, de közben változtak a jogszabályok. A TÉSZ-esek esetében a köztársasági elnök 40 év elteltével élhet kegyelmezési jogával.

Hogy ez mennyire hat ki Ferenc szabadítására, még nem tudni. Ez legyen azok gondja, akik majd úgy 40 év múlva átgondolják, mit is érdemel az a bűnös, aki brutálisan összever, meggyilkol és kirabol egy 87 éves beteg asszonyt…

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?