Blogolj!

Egy anyagyilkos 12 napja

magyar noir
2018.02.21.

Egy korábban büntetlen előéletű férfit süllyesztett olyan mélyre az alkohol, hogy a saját anyját küldje a halálba.

„A döbbenettől néma Geszt. Bestiális bűncselekmény borzolja a kedélyeket. A Budapestről augusztus végén Gesztre költözött 50 éves N. Z., végzett minden bizonnyal saját, 68 éves édesanyjával. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe N. Z.-t.”

Ezek a megdöbbentő, de némi bizonytalanságot is tükröző mondatok 2006 októberének végén jelentek meg a beol.hu-n, Békés megye internetes újságjában. De nem kellett sokat váni arra, hogy bizonyossá váljon minden részlet. Ugyanis éppen 10 évvel ezelőtt már a jogerős ítélet is megszületett, ami már rögzítette az anyagyilkosság minden bizonyítható mozzanatát.

Ezek szerint egy korábban büntetlen előéletű férfit süllyesztett olyan mélyre az alkohol, hogy a saját anyját küldje a halálba. A bűnös, N. Z. bár sikeres szakmunkásvizsgát bizonyító iratot őrizhetett a fiókjában, a gyilkosság előtt nem dolgozott, édesanyja tartotta el. Anya és fia 2006 augusztusában költözött Budapestről Gesztre, ahol egy házban éltek. Mivel az akkor már közel ötven éves fiú

minden nap leitta magát,

rendszeresen veszekedtek.

2006. október 12-én Z. már a reggeli óráktól pálinkázott, és még akkor is inni szeretett volna, amikor délután 5 óra körül szóváltásba keveredett az anyjával. Vita közben az asszony a ház belső szobájában földre esett, ahonnan nem tudott egyedül felkelni. Ekkor az asszony talált egy üvegpoharat, amit a fia felé dobott. A pohár összetört. Több sem kellett a fiának, a szobában talált fémvázas székkel többször is megütötte a földön hanyatt fekvő 68 éves nőt, belerúgott az anyjába, a mellkasára térdelt, térdét és a szék lábait az asszony mellkasának és nyakának szorította.

Ezután a fiú a még eszméleténél lévő anyját segítségnyújtás nélkül magára hagyta, kiment a teraszra, s addig ivott, amíg a pálinka el nem fogyott. (A vádirat szerint a vádlott vérében 4,19-4,86 ezrelék alkoholt találtak, ami heveny alkoholmérgezésnek felel meg.) Ez idő alatt az asszony meghalt, nem volt nehéz kideríteni, hogy

halálát fulladás okozta,

pedig ami ez után következett, nem csak horrorisztikus, de ép ésszel meg sem magyarázható. Az anyagyilkos fiú a tett elkövetésétől, vagyis október 12-étől október 24-ig az elhunyttal egy lakásban élte mindennapjait, a bomlásnak indult testhez nem nyúlt, de minden nap legalább egy liter pálinkát megivott.

Október 24-én éjszaka aztán a fiú bejelentést tett telefonon a Sarkadi Rendőrkapitányágra, azt állítva, hogy október 12-én Budapesten volt, és onnan csak a bejelentést megelőzően tért haza a lakásba, ahol az anyját holtan találta. Ehhez a meséjéhez sokáig ragaszkodott is, de később beismerő vallomásában már vállalta a tettét, és végül emberölés bűntettért jogerősen 10 év börtönre ítélte N. Z.-t a Szegedi Ítélőtábla, ahol egyébként nem ez volt az első, de nem is utolsó olyan bűnügy, ahol anyagyilkost küldtek a börtönbe.

Bár pontosan tudjuk, hogy a szülők elleni gyilkosságok egy idősek az emberiség történetével, és éppen úgy elkövette már lezüllött alkoholista, mint királyi házban felnőtt herceg, a hétköznapok embere és a jog is a legszörnyűbb bűnök közé sorolja ma is – a legsúlyosabban minősített és büntetett bűncselekmények egyike.

A most leírt gyilkossággal szinte egy időben kutatás készült a magyarországi családon belüli erőszakról. Bíró Juditnak, az ELTE Társadalomtudományi Kara docensének „Jóakarók – Az anyagyilkosság mintázatai az európai kultúrában” címmel tanulmánya is jelent meg e témakörben a Kritika című folyóiratban. Ebből kiderült: a legújabb kori Magyarországon a családon belüli gyilkosságok száma változó képet mutat. Volt olyan év (2003), amikor 102 emberrel végzett valamely hozzátartozója. 2006-ban „csak” 57 ilyen esetet jegyeztek fel. 2007-ben 78, 2008-ban

67 szülőgyilkosság történt.

„A nemi arányokat tekintve elmondható, hogy évről évre inkább a nők válnak áldozattá. Például 2005-ben háromszor annyi női hozzátartozót (45) öltek meg, mint férfit (15), míg 2008-ban 31 férfi és 36 nő vesztette életét ilyesféle brutális bűncselekmények következtében. Az elkövetők körében viszont a férfiak vannak túlsúlyban. 2007-ben az elkövetők között 45 férfit és 32 nőt találhatunk, míg 2008-ban 51 férfi és 21 nő végzett valamely közeli hozzátartozójával”

– nyilatkozta a kutató 2010-ben.

Mondhatnák: no de azóta eltelt majdnem egy évtized. Ez igaz. De sajnos az is, hogy hazánkban a családi drámák száma nem sokkal lett kevesebb…

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?