Blogolj!

Gyerekgyilkosok: hitvány rémek az öldöklő gazemberek között

Bestiális módon meggyilkoltak Sólyon egy 8 éves kislányt. Támadója, a 16 éves hajmáskéri F. Ferenc beismerte tettét, amit az eddig információk szerint „hirtelen érzelmi döntéssel” indokolt. Az egész országot megdöbbentő bűncselekmény nagyon megrázó, azonban nem egyedi eset. Évente közel 30 gyereket ölnek meg hazánkban.

Rendőrkézen a sólyi gyerekgyilkosság gyanúsítottja. Fotó: police.hu

A gyerekgyilkosságokat minden országban, minden kultúrában különös figyelem kíséri. Így is van ez rendjén, hiszen nincs felháborítóbb annál, amikor egy magát megvédeni képtelen fiúcska vagy kislány az áldozat. Persze nem mindenki gondolja így. Azok a gyilkosok semmiképpen nem, akik gyerekekre támadnak. És bizony nem kevés ilyen él közöttük, ha figyelembe vesszük a bűnügyi statisztika adatait, miszerint évente mintegy

30 gyerek gyilkosság áldozata

Magyarországon. Ez a szám egyébként már hosszú évek óta nem igazán változik. Egy 2012-ben közzétett tanulmány szerint 2002 és 2012 között összesen 308 gyerekkorút, vagyis 14 évnél fiatalabbat öltek meg hazánkban. Ezek között találjuk azokat a csecsemőket is, akiket közvetlenül megszületésük után „ítél halálra” az őt megszülő asszony. A felmérés készítői arra is rámutattak, hogy a gyilkosságok döntő többségét, mintegy 90 százalékát a szülők valamelyike követi el, őket a nagyszülők és az idegenek követik a sorban.

Az ilyen gaztettek után gyakran a legsúlyosabb büntetéssel csap le az igazságszolgáltatás a gyilkosokra. Mint ahogy történt az első tényleges életfogytiglanra (TÉSZ) ítélt. B. Gyula esetében is, aki 2000 óta a szegedi Csillag börtön lakója. A magából kivetkőzött férfi élettársa mellett 6 és 9 éves kisgyerekét álmában végezte ki Komádiban 1999 májusában azért, mert az asszony azon az estén nem volt hajlandó szexelni vele.

TÉSZ-re ítélték a szécsényi gyerekgyilkost,

P. Tamást is, aki 2005-ben késsel kényszerített egy 14 éves lányt arra, hogy beszálljon az autójába. Ott többször is megsebesítette, mert a férfi közeledését visszautasította, majd a nagyszülei házához vitte az akkor már eszméletlen gyereket, és az udvari emésztőgödörbe dobta. A lány a hideg vízben visszanyerte ugyan eszméletét, és még arra is volt ereje, hogy megpróbáljon kimenekülni, de gyilkosa addig ütötte a fejét, amíg áldozata meg nem fulladt.

Aligha feledhető a körmendi gyermekgyilkossági ügy. A dunántúli kisvárosban 1998 áprilisában egy 11 éves kislányt gyilkoltak meg brutális módon, amiért T. Gábort ítélték el 13 év szabadságvesztésre. Büntetéséből kilenc év és kilenc hónap letöltése után, 2008. január 20-án feltételesen szabadult. A bűnügy kegyetlensége mellett azért is kapott éveken át nagy figyelmet ez az eset, mert a 19 éves fiú előbb beismerte tettét, majd mindent tagadott. A sajtóban pedig olyan beszámolók jelentek meg, miszerint „számos körülmény tisztázatlan vagy ellentmondásos maradt”. Ügyvédje máig kitart T. Gábor ártatlansága mellett, még könyvet is írt védence történetéről.

Egy ország aggódott Sz. Nikolettért,

a hét és fél éves gyulai kislányért, aki táncpróbáról indult haza 1998 januárjában, de földi maradványait csak több mint három évvel később, 2001-ben találták meg nádvágók a Gyuláról kivezető út mellett egy zsákba rejtve, ekkor vált csak bizonyossá, hogy a gyermek gyilkosság áldozata lett. Gyulán mind a mai napig sokan úgy gondolják, hogy a gyilkosságot egy helyi hajléktalan követte el. A rendőrök többször kihallgatták, de ez nem vitte előre a nyomozást. R. Mihály, akit más ügyben az elsők között ítélték tényleges életfogytiglanra kettős emberölésért, már soha nem tehet beismerő vallomást, ugyanis időközben a szegedi Csillag börtönben meghalt.

A sort egy olyan különlegesen elborzasztó családirtással zárnám, ami Szeged bűntörténetének egyik leghírhedtebb ügye. Egy bizonyos Vass Gyula nevű férfi 4 embert gyilkolt meg 1961 júniusában a Szeged-Alsóvárosi Paprika utcában, miután első áldozata nem akart közösülni vele. A házba érkezésekor még két felnőtt égy egy 20 hónapos csöppség volt az épületben. Mivel a gyilkos attól tartott, ha bárkit is életben hagy, lebukhat. Ezért sorra hazavárta az első gyilkosság előtt már eltávozó felnőtteket, és mindkettőjükkel brutális módon végzett.

Ezt talán még meg is lehet magyarázni a gyilkos lebukástól való félelmével. De arra eddig senki sem talált választ, hogy az emberi mivoltából kivetkezett Vass Gyula miért ölte meg a történtekből vajmi keveset látó és semmit nem értő a gyermeket. Őt a ház padlásán ütötte le a baltával, kést, ácskapcsot szúrt a kicsinyke testbe, s hogy teljesen biztos lehessen abban, a kisfiú nem éli túl a támadást, egy kötelet is meghúzott a gyerek torkán. 

Nem sokkal később Vass Gyula torkán is szorult a hurok: Budapesten vezették bitófa alá. Talán így járt jobban. Ugyanis a gyerekgyilkosok, mint azt egy régen nyugdíjazott smasszertől hallottam néhány éve: hitvány rémek az öldöklő gazemberek között. Az én időmben a börtönhierarchia legalján álltak, és a társaik úgy is bántak velük.

Vajon ma is így van?

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?