Blogolj!

Repülős Gizi, avagy a tolvajkirálynő titkai

magyar noir
2018.04.24.

Több mint kétszáz lopást írnak a számlájára, de senki nem tudja, tulajdonképpen hányszor surrant be mások lakásába. Repülős Gizi néven híresült el, miközben azt állítja, soha életében nem ült repülőn. Gizi néni története olyan kacifántos, hogy tulajdonképpen inkább megmosolyogtató, mintsem haragra gerjesztő.

Már csak a legöregebbek emlékeznek azokra az időkre, amikor hazánkban belföldi légi forgalom is színesítette a tömegközlekedés összképet. No, azt nem állíthatnánk, hogy sok-sok ezren utaztak repülővel kis országunkban, de egy asszonyról, Kosztor Sándornéról, akit Bodnár Gizella néven anyakönyveztek Miskolcon még 1926. október 18-án, az a legenda terjedt el, munkába járáshoz használta a repülőt. Más források szerint a tolvajok királynője hangzatos címmel is felruházott, idén már 92 életévébe lépett asszonyt egy nyomozó ajándékozta meg ezzel becenévvel. Az indok: egy lopása utáni házkutatáskor találtak a lakásukon egy belföldi repülőjegyet, ami a férje nevére szólt. És van olyan elmélet is, miszerint a gyors helyváltoztatásáról kapta a nevét, ugyanis szinte a semmiből bukkant elő az ország legkülönbözőbb pontjain azért, hogy lopjon.

Ha a „művésznév” eredete nem is tisztázható egykönnyen, az tény: Gizi néni bebarangolta a magyar földet, de

lopott több külföldi városban is.

Hogy csak néhány példát említsünk időskori „munkásságából” – 85 évesen a Sopron melletti Hegykőn tartóztatták le, mert nagy mennyiségű ékszert találtak nála, amelyről nem tudta megmondani, honnan származik. Mivel senki nem jelezte a rendőrségen, hogy meglopták volna, Gizi mamát még csak meg sem tudták vádolni. A 2010-es években lopott Kónyon – besurrant egy házba, és a konyhaszekrényben talált pénztárcából elemelt 70 ezer forintot. Nem jutott vele messzire, néhány perc múlva rendőr díszítette bilinccsel a „királynő” kezét, míg a pénz hiánytalanul megkerült. Besurrant Tatabányán, Bánhidán, de ítélték el olyan lopásért is, amiből mindössze 3.500 forint haszna származott. Máskor elkapták ugyan a háziak, de mire kiértek a rendőrök, már össze is barátkoztak Gizi nénivel annyira, hogy eltekintettek a feljelentéstől.

A saját bevallása szerint még 40 ezer forintot sem elérő nyugdíjából élő asszony egyszerűen

nem tud ellenállni az értékeknek,

legyen szó értéktárgyról, pénzről, vagy akárcsak egy kis asztali díszről.

„A székesfehérvári bíróságon Repülős Gizi újra előadta a régi teóriáját, miszerint egy gyerekkori agyhártyagyulladás után alakult ki nála ez a betegség. A sztori szerint gyerekként maga a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert kezelte. Az agyhártyagyulladás után először csak elszökdösött otthonról, a szőlőben aludt, aztán szép lassan elkezdett lopni. Egyszer az édesapja elmozdította a kutyaólat egy másik helyre, és megtalálta alatta azt a sok mindent, amit ő összegyűjtögetett. Jól elverte érte, de a szomszéd már ekkor azt mondta: nem verés kell ide, hanem orvos” – írta az Index, 2016 márciusában.

A komikumba hajló történet talán leginkább megmosolyogtató eleme, hogy Repülős Gizi az utóbbi évtizedben sokszor már azt sem tudta, mit honnan lopott, mint ahogy azt sem, éppen melyik ügye miatt kell besétálnia a tárgyalásra.

A károsultak persze azért nem mindig mosolyogtak, miután észrevették, hogy Gizike járt náluk. Márpedig károsult volt éppen elég, hiszen

több mint hússzor ítélték szabadságvesztésre,

összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből úgy 20 évet leült, mert jó magaviselete miatt mindig korábban kiengedték. Legutóbb 2017 augusztusában Tatabányán fogták el, míg az utolsó börtönbüntetéséből 71 napos fogság után szabadult tavaly decemberében a Komáromban (biztos ott?) élő asszony. No persze nem kell azt képzelni, hogy Gizi mamát talpig vasban sanyargatják a rácsok mögött. Leginkább a börtönök gyengélkedőjében vészeli át inkább rövidebb, mint hosszabb büntetéseit.

Repülős Giziről annyit még mindenképp el kell árulnom, hogy rendezett családi körülmények között nőtt fel, tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon.

Legalábbis ezt írják róla. De lehet, hogy ez a diploma is olyan legenda, mint a repülő tolvajtúrák. Vagy az, hogy miután 1956-ban néhány évre elhagyta az országot, ahol akkora már minden női börtönben megkóstolta a rabkosztot, Párizsban ünnepelt magyarnóta-énekes volt. Mint ahogy Svájcban, Angliában, Hollandiában, ahol természetesen lopott is. Erről A tolvajok királynője című önvallomásában írt.

És hogy most hol van? Aki tudja, kérem, szóljon Gizi mamának, hívjon fel, mert szívesen elbeszélgetnék vele…

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?