Blogolj!

Terhes kurtizánt gyilkolt a szexéhes részeg

magyar noir
2018.11.30.

Mágnás Elza, a monarchia „celebkurtizánjának” történetét írtam meg legutóbb. Ő meggyilkolása után világhírűvé vált, ám a legtöbb örömlány tragédiája gyorsan feledésbe vész. Ők azok, akik gyakran néhányt ezer forintért teszik kockára az életüket, és akikért talán egyszer sem kondul meg a harang.

Vélhetően csöndes temetése volt annak az örömlánynak is, akit még 2012-ben ölt meg a „vendége”. Még pedig egy szesztől bátorodott, gátlásait levetkőző fiatalember, aki egy hűvös novemberi napon már déltől öntötte magába a sört és töményet, s már akkor ittas volt, amikor egy közeli faluból Kecskemétre utazott. Aligha azzal a szándékkal tette meg ezt az utat, hogy halállal végződő bűnt kövessen el, hiszen korábban egyszer sem ütközött a törvénnyel. Meglátogatta a nagymamáját, tekintettel a halottak napjára felkereste hozzátartozói sírját a temetőben, majd este hét után kocsikázni kezdett, holott ekkor már gyógyszerrel keverte a szeszt.

Talán ebből a „koktélból” merítette a bátorságot, hogy amikor nyolc óra után a kocsijából megpillantott egy buszmegállóban az öltözködése és jeladása alapján prostituáltnak tűnő lányt, megálljon mellette. Majd a gépkocsi jobb ajtaját kinyitva az iránt érdeklődött, hogy a különböző szexuális szolgáltatások mennyibe kerülnek. A férfi tárcájában csak 2.500 forint lapult, ami a legkisebb közölt árnál is kevesebb volt, de a lány ennyiért is hajlandó volt hagyományos szexuális kapcsolatra, és beszállt a vádlott kocsijába.

Egy közeli földúton a vasúti sínek melletti bokros részre autóztak, majd egy bakterház közelében parkoltak le. Itt a lány közölte, hogy a 2.500 forint mégsem lesz elég, 5.000 forintot kér. „Annyi pedig nincs – kapta a választ – akkor inkább szállj ki a kocsiból!”

A lány ekkor elővette zsebéből a telefonját. A szexörömöt bódultan kereső kuncsaft már a mozdulattól bepánikolt, azt gondolta, hogy a lány a futtatóját akarja értesíteni. Mint később vallomásaiban elmondta: ekkor félelmében a vezető ülés alól elővette a bicskáját, majd mellbe szúrta a lányt.

Bár halálos sebet ejtett, de a lány még ki tudott ugrani a kocsiból, miközben azt kiabálta: "Mit csinál velem, terhes vagyok!". El is szaladt, de rövid idő múlva összeesett és meghalt. Holttestét másnap reggel fedezte fel egy vasutas. És a lány valóban 5 hónapos magzatot hordott a szíve alatt...

A férfi a gyilkosság után nyomban elhajtott a helyszínről. Útközben a feleségét felhívta telefonon – „Nagy baj van!” – , majd hazaérve elmondta neki, hogy megszúrt egy lányt. Másnap édesanyjával is beszélt. Hogy miről? Ez már maradjon az ő titkuk. Ez örömlány gyilkosának személye szerencsére nem maradt titokban – már november 7-én elfogta a rendőrség, amikor be is ismerte a tettét, amit aztán 2014-ben a bíróság 10 év börtönnel és 10 év közügyektől eltiltással büntetett.

Hétköznapi történet? Mágnás Elza legendájához képest talán az. „De egyetlen erőszakos halál sem lehet hétköznapi...” – magyarázta egyszer gyilkossági ügyekben jártas nyomozó ismerősöm. De vajon mit mond az a rendőr, aki pár nappal ezelőtt egy autó csomagtartójában találta meg egy brutálisan meggyilkolt „utcán dolgozó” holttestét. Egy alig több mint húsz éves asszonyét, akit négyéves kislánya várt haza...

Bátyi Zoltán

Szegedi szexpiac, megbilincselt szépfiúkkal

magyar noir
2018.07.17.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Járásbíróság azt a férfit, aki 2015 decembere óta futtatott két szegedi nőt. A nagy hagyományokkal rendelkező szegedi szexpiacon közel sem ez az első eset, hogy pénzért árult „rapid-szerelmek” ügyében nyomoznak.

Illusztráció: pixabay.com

Ami a legfrissebb szegedi szexpiaci hírt illeti: a gyanú szerint a férfi több mit két éve előbb Belgiumban, majd Németországban és Dániában bérelt apartmanokban kínált szexmunkát egy szegedi nőnek. Emellett fenyegetéssel, majd fizikai erőszakkal egy másik szegedi nőt is rávett arra, hogy előbb Szegeden, majd Németországban dolgozzon prostituáltként. A gyanúsított felügyelete alatt álló nők keresetüket rendszeresen hazaküldték a férfinak. Még arra is ügyeltek, hogy a bűncselekményekből származó pénzt elrejtsék a hatóságok elől, ezért keresetük egy részét gyanúsított hozzátartozójának utalták.

A férfi naponta beszámoltatta szexmunkásait telefonon bevételeikről, közben nem feledkezett meg a folyamatos fenyegetésekről sem. Többször ki is utazott hozzájuk, hogy a megkeresett pénzt személyesen vegye el, valamint személyesen felügyelje a munkamenetet. Most egy darabig aligha kell repülőre szállnia, ugyanis az erőszakkal, fenyegetéssel elkövetett kerítés bűntette, valamint kitartottság bűntette miatt indult eljárásban rács mögül figyeli a kinti eseményeket.

Hogy végül mennyi ideig élvezi majd az állam vendégszeretetét, még nem tudni. Az viszont tény, hogy az elmúlt évtizedekben

több tucat évnyi börtönt kiosztottak

már Szegeden (bűn)szervezkedő lányfuttatóknak a bíróságok. A sort még a 80-as évek közepén lezárult „Cukis-per” nyitotta meg. Erről korábban már itt írtam. De ez igencsak békebeli ügynek számít ahhoz a perhez képest, ami 2016 júniusában zárult jogerős ítélettel.

Akkor már több bűnnel is megvádolt, családi vállalkozásban prostituáltakat futtató csoport tagjai ültek a vádlottak padján.

De miért is?

Az egyik lány még 2008 elején ismerkedett meg D. K. II. rendű vádlottal, akinek barátnője lett. A férfi rábeszélte a lányt arra, hogy egy szegedi bárban táncoljon, majd később pénzért szexuális szolgáltatást is nyújtson. Ezzel napi 10-70 ezer forintot keresett, aminek nagy része persze a barátja zsebében landolt.

A nagyobb haszon reményében a barát rábeszélte a lányt, hogy a

bájait Hollandiában árulja

inkább, mert ott a prostitúcióval jobban lehet keresni. Számítása bevált: szexmunkása külföldön napi átlagban 400 eurót keresett. Egy hónap után a lány mégis visszajött Magyarországra, ahol ismét bárban és az út mellett is prostituáltként dolgozott. Majd még 2-3 alkalommal ment ki a barátjával Hollandiába, és a szexuális szolgáltatásért kapott pénzt megint csak átadta a férfinak.

Ekkoriban ismerkedett meg a lány a csapat több tagjával, barátja testvéreivel is.

Időközben a lány a II. rendű vádlottól gyermeket szült, majd a folyamatos bántalmazások miatt hazaköltözött a szüleihez. De a szakmát nem tudta abbahagyni: 2010 januárjától már saját zsebre „széplánykodott” márciusig, amikor megismerkedett az ügy másik sértettjével. A két ifjú hölgy elhatározta, hogy külföldön folytatja a prostitúciót, és ezért Olaszországban, Németországban és Hollandiában is kipróbálták, mennyire prosperál a szexpiac.

Mivel a külföldi útjaik során nem kerestek eleget, megegyeztek abban, hogy felveszik a kapcsolatot a II. rendű vádlottal. A férfi fel is ajánlotta a segítségét ahhoz, hogy a lányok Svájcba menjenek ki prostituáltnak.

Az „üzletbe” bekapcsolódott D. család több tagja is, D. T., az II. rendű vádlott testvére vitte ki a lányokat a kicsi, ám annál gazdagabb hegyi országba.

No persze ott sincs frankból a kerítés. Mivel a lányok nem kerestek elég jól a helvétek földjén sem, 2010 júniusában haza akartak utaztak Szegedre, amit D. T. és a a II. rendű vádlott próbált megakadályozni. Mondván: a befektetett összeget még nem térítették meg. Ekkor a lányok

Svájcban feljelentést tettek,

és D. T. ellen emberkereskedelem gyanúja miatt eljárás indult, le is tartóztatták. A lányok meg hazautaztak Szegedre.

Itt aztán a D. család több tagja tett arról, hogy ne legyen egy nyugodt percük sem. Egyiküket gyorsan lekapcsolták, és azzal fenyegették, ha nem sikerül D. T.-t kihozni a börtönből, akkor meg fogják ölni őt és az édesanyját is, a testvérét elrabolják, az apját meg börtönbe juttatják. Az I. rendű vádlott, aki a lányt meg is verte, eközben megbízta a korában rendőrként szolgálatot teljesítő VII. rendű vádlottat és az eljárás során ismeretlenül maradt társát, hogy a másik lányt is hozzák el abba a lakásba, ahol a D. család tanyázott. Ezt – rendőrnek kiadva magukat – meg is tették.

Ekkor aztán elszabadultak az indulatok. Valamennyi vádlott szidalmazta a fogva tartott lányokat, majd az I. rendű vádlott többször is elverte mindkét lányt. Beígérték: megölik őket, ha nem vonják vissza a Svájcban tett feljelentésüket. A vádlottak megszervezték azt is, hogy az egyik lány Svájcba kiutazzon és szóban is vonja vissza a korábban rendőröknek mondottakat. Ám ott már nem figyelhettek szavaira, így a lány a kihallgatásakor kitálalt: csak kényszerítése miatt vonja vissza vallomását.

Magyarországra visszatérve az egyik lányt D.-ék ismét foglyul ejtették, az I. rendű vádlott megöléssel fenyegette, amiért Svájcban ismét terhelő vallomást tett a testvérére. A lánynak végül sikerült megszöknie, és egy szegedi szupermarketben kért rendőri segítséget.

A nyolcvádlottas perben végül összesen több mint 60 év szabadságvesztést osztott ki a bíróság, ebből 43 év fegyház a D. család ügyben szereplő tagjainak jutott.

Bátyi Zoltán

A Cukis-pillangók kamionosokra repültek

magyar noir
2018.05.15.

Történetükről a 80-es évek közepén még filmet is akartak forgatni, hiszen a szegedi „Cukis-kurtizánok” országszerte híressé váltak - „üzletszerű kéjelgésük” hozta meg számukra a szocializmust építő Magyarországon a kétes dicsőséget.

Az idősebbek még emlékeznek olyan szavakra, mint szerződéses üzemeltetésű vendéglátó egység, üzletszerű kéjelgés, netán devizagazdálkodás megsértésének bűntette. A Kádár-korszak utolsó évtizedében naponta feltűntek az újságokban tudósítások, amelyekben ezek szerepeltek. Egy helyszínen (bár aligha csak itt…) a 80-es évek közepén azonban mind a három fogalom összetalálkozott. Ez pedig a Szeged Rókus nevű külvárosában „bűnbarlanggá” vált Cuki presszónak köszönhető.

Lönci szexvállalkozást indított

Az egykoron szolid, inkább csak fagylalt, olcsó sütemények és persze italok eladásával foglalkozó picinyke cukrászda nem hozott túl nagy hasznot gazdájának, a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalatnak. Így amikor megnyílt a lehetőség, hogy szerződéses egységként kínálják fel vállalkozó kedvű üzemeltetőnek, gyorsan élt is az állami cég ezzel. Két jó barát, R. Kálmán „Lönci” és D. Ferenc meg úgy látta: ami nem működött igazán a nem túl sok fantáziával megáldott állami vendéglátásban, abból ők kincsesbányát teremthetnek, de legalábbis olyan üzletet, ahová szívesen járnak a környékbeliek.

Nem is kellett csalódniuk. Az 1981-ben bérbe vett Cuki gyorsan felvirágzott, kedvelt szórakozóhellyé vált, vagyis hozta a pénzt. Ám akkor sem volt annyi forint, aminél ne lehetett volna többet akarni, így aztán R. Kálmán üzletvezető és D. Ferenc, a helyettese úgy döntött, bővíti a szolgáltatások körét. A két fiatalember korábban is bátran egyensúlyozott a törvényes és törvénybe ütköző cselekedetek közötti határvonalon. Ezért nem volt nehéz felismerniük, nincs az a finom fagylalt, ami annyi pénzt fialna, mint a városon áthaladó kamionosok teljes körű kiszolgálása.

Szeged már akkor is Közép-Európa egyik legforgalmasabb tranzitvárosa volt. Nyugat-Európából a Balkánra és vissza hatalmas teherautók ezrei hajtottak át Csongrád megye székhelyén. És rengeteg kamionban ült olyan sofőr, aki átlépve a jugoszláv-magyar határt (mert akkor még volt Jugoszlávia is…) szerette volna kipihenni az út fáradalmait, ha lehet, egy szép hölgy társaságában. Ugyebár, ezt hívjuk keresletnek, amit ki lehet elégíteni, csupán egy tettre kész csapatot kell összehozni.

Szép lányok, pincérek, taxisok

A két ügyes üzletember bevonta három pincérét is a buliba, majd lányokat kezdtek toborozni. Nem volt nehéz dolguk. Mint az ügy tárgyalásán kiderült, a kelleténél is több lány és asszony vállalkozott arra, hogy a külföldi kamionosokat leginkább valutáért (dollár, márka…), ha csak rövid időre is, de gondtalan kéjben részesítsék. Volt közöttük húsz éves, sportban izmosodott lány éppen úgy, mint mondjuk kórházi ápolónő, gumigyári munkás, vagy éppen pénz szűkében lévő családanya. Legtöbbjük már a Cukis csapat felbukkanása előtt áruba bocsátotta testét, de úgy gondolták, szervezett keretek között még inkább kifizetődő lesz a szextorna számukra is.

1983 közepén indult be az üzlet. Mivel ekkorra már a presszó személyzete mellett több taxist is bevontak az üzletláncba, akik a Szeged határában lévő kamionparkolóba vitték ki a lányokat, Szegeden már csak az nem tudta, miféle üzlet is zajlik a Cukiban, aki egyszerre akart vaknak és süketnek látszani. Így aztán túl hosszú ideig nem is tartott a szegedi kurtizánok tündöklése – 1984-ben lebukott az egész csapat. Az akkori pletykák szerint ebben az is közrejátszott, hogy a szegediek szerettek volna egy szeletet hasítani a jóval nagyobb és értékesebb fővárosi szextortából is, ám ezt a náluk nagyobb menők nem hagyhatták.

1985. június 8-án már meg is született az I. fokú ítélet.

„Csak a placcomat veszíthetem…”

Ne feledjük: az országban akkor még ötéves terv szabta keretek között zajlott a szocializmus építése, az emberek döntő többsége több évtizedes munka után is havi 5-6 ezer forintos fizetésért robotolt valamelyik szocialista nagyüzemben. Eközben az egyik, még csak 20 éves éjszakai pillangó, T. Cecília lakásában 100 ezer forintot és szép mennyiségű aranyat le tudtak foglalni. A gyors gazdagodás részleteit is feltáró tárgyalásra ezért aztán zsúfolásig megtelt a Szegedi Városi Bíróság tárgyalóterme. Nem hiába utaztak le a Tiszáig a fővárosi nagy lapok újságírói sem, ugyanis olyan műsorban lehetett részük, amire legmerészebb álmukban sem számítottak.

Szó esett ott zsarolásról, kényszerítésről, erőszakos nemi közösülésről, amivel lányok vádolták a futtatóikat, míg futtatók állították, minden a legnagyobb rend és teljes önkéntesség alapján zajlott, már ha zajlott egyáltalán valami. Mások azt motyogták az orruk alatt, nem hogy kéjhölgyet, de még kamion sem láttak soha. Nem hiányoztak a különleges, nem éppen irodalmi nyelven zajló bevallós, nem bevallós, mégis csak bevallós, nagyon tagadós magánszámok sem.

– Egyébként meg, bíró úr, mit ér el azzal, ha engem lesittel? Kurvák mindig is voltak, mindig is lesznek, ha engem lecsukat, csak a placcomat veszíthetem – védekezett az egyik szexvirtuóz.

Ez az aranyigazság persze a bíróságot nem hatotta meg, és az említett hölgyet üzletszerű kéjelgés vétsége és deviza bűntett miatt 1 év 2 hónap börtönre ítélte. A lányok között volt olyan, akit egy évre, mást 9, illetve 5 hónapra küldtek a rács mögé. A férfiak szintén hosszabb-rövidebb időtartamú börtönt kaptak. Közülük a legtöbbet, 3 év 4 hónapot, R. Kálmán „üzletvezetőre” szabtak ki, akit a bíróság üzletszerű kerítés, devizagazdálkodás üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett megsértésének bűntettében és vámorgazdaság vétségében talált bűnösnek. A lányokat szállító taxisok 5-5 hónap, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztéssel és néhány ezer forint pénzbüntetéssel megúszták.

Hogy végül összesen mennyi pénzt „kalapált össze” a Cukis-ügy 21 vádlottja, soha nem derült ki. Csak annyi biztos, hogy egy jól menő üzlet alapjait rakták le. Így amikor beköszöntött a rendszerváltás, talán nem véletlen, hogy Szeged és környéke immár hírhedté vált kamionosokra röppenő széplányairól, valutaváltóiról.

A 90-es évek elején a kamionparkoló mellett nyílt vendéglő sokat mondó „Kurtizán” néven, amit a hatóságok parancsára meg kellett változtatni. Ettől persze az ipar működött tovább, csak a szereplők változtak, és táboruk lett sokkal nagyobb. Ők csöndesebb estéken talán megemlékeztek elődeikről, és még az is szóba kerülhetett, vajon az annyira várt film végül vajon miért nem készült el.

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?