Blogolj!

Farkas Helga-ügy: tenyérnyom vezetett a gyilkoshoz?

magyar noir
2017.11.27.

A „tenyérnyomos gyilkos” elfogásával egyelőre csak a megválaszolatlan kérdések száma nőtt. Pedig a Farkas Helga-ügyben abból már így is van elég.

1991. június 27-én, az esti órákban a Szeged és Orosháza közötti országúton rabolták el a 17 éves Farkas Helgát, aki egy piros Mazdát vezetett.

Ez tény.

Erről, valamint az ügy részleteiről bővebben már írtam a blogstaron. Az anyag az alábbi linken megtalálható.

Itt szóltam arról, hogy a dolgok mai állása szerint Csapó József és Juhász Benedek hajtotta végre az emberrablást, majd valaki (Talán Csapó? Talán nem Csapó?) végzett Juhásszal. Itt már korántsem merném olyan egyértelműen leírni: ez tény. Bár a hogyan történt?-re Juhász Benedek felesége adott egy nagyon is hihető választ. Megvárta férje temetését, majd feltárta a rendőrségen, hogy férje elmondása szerint Csapó és a férje állította meg Helga kocsiját, majd egy Csapó József által bérelt orosházi garázsba vitték a lányt, ahol a szerelőaknában megkötözve rejtegették. Amikor látták, hogy a zsarolásból nem lesz pénz, Csapó József zsákot húzott Helga fejére és egy zsineggel megfojtotta. A holttestet egy elhagyott orosházi csatornába dobták. Mivel attól tartottak, hogy megtalálják a tetemet, ezért egy évvel később összegyűjtötték a maradványokat és egy, a Békés megyei Gádoroshoz közeli erdőben benzinnel lelocsolták és elégették.

Ez tény? Ki tudja?

De Helga holtteste, földi maradványa sehol.

Ez viszont tény.

Farkas Helga meggyilkolásáért nem ítéltek el senkit.

Ez is tény.

Írtam arról is: az ügyben akkor nyomozó stáb egyik tagja, Palatinusz Gábor szerint korántsem olyan egyértelmű e két férfi szerepe. Ő a Farkas Helga-ügy végleges megoldását másban látja. Szilárd meggyőződése, hogy a bűncselekményt egy nemzetközi szervezett bűnözői szindikátus hajtotta végre, amelyben magyar is volt. Azért szindikátus, mert a bűncselekmény végrehajtóinak gerincét olasz szervezett bűnözés adta, de részt vettek benne németek is.

És akkor most bejárja az egész magyar sajtót a hír: Dél-Olaszországban találtak egy férfit, akinek a tenyérlenyomata azonos a 26 éve eltűnt magyar nő autóján talált nyommal. Erre mit írjak? Hogy ez tény? Nem írom. Először is azért nem, mert Palatinusz Gábort nem értem el telefonon, holott az általam ismert szám jó, ám csak az üzenetrögzítő kapcsol be. Nem írom azért sem, mert furcsának tartom, hogy az olasz rendőrség erről a „fantasztikus” leleplezésről eddig semmilyen közleményt nem adott ki.

Ez viszont tény.

Közben eljutott hozzám a hír: a héten Palatinusz sajtótájékoztatót hív össze.
Addig maradjunk annyiban: a „tenyérnyomos gyilkos” elfogásával egyelőre csak a megválaszolatlan kérdések száma nőtt. Pedig a Farkas Helga-ügyben abból már így is van elég. Persze, ha Palatinusz tényleg kinyílik a sajtónak, talán tájékozottabb leszek.

De ez is inkább csak talán(y), mint tény…

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?