Blogolj!

Marian Cozma: a szíven szúrt Madár

magyar noir
2018.08.22.

Júliusban feltételesen szabadult a Cozma-gyilkosság néven elhíresült bűncselekmény miatt elítélt egyik vádlott. Sz. Iván kiengedéséről rengeteget cikkezett a magyar sajtó, ám arról már kevesebb szó esett, mi is történt 2009. február 8-án hajnalban egy veszprémi lokálban…

Raffael Sándor (b2), Németh Győző (b3), és Sztojka Iván (b4) vádlottak a 2012-es másodfokú tárgyaláson. Fotók: MTI

„A diszkóverekedés hétköznapi dolog, minden nap előfordul egy ilyen”

– nyilatkozta az egyik vádlott az RTL Klub televíziónak az eset után. Akkor már Európa-szerte hírt adtak arról, hogy az MKB Veszprém kézilabdacsapatának többszörös román válogatott játékosát leszúrták egy veszprémi szórakozóhely előtt. Nos, a Cozma-gyilkosság nem sorolható a hétköznapi esetek közé, bár valóban úgy tűnhetett a lokálban mulatozóknak, hogy csupán egy „szokásos” dulakodás zavarja meg rövidebb időre a táncrendet.

A nyomozás lezárásakor tartott sajtótájékoztatón (2010. február 4.) a valasz.hu tudósítása szerint Pogány Péter alezredes a következőkben foglalta össze a történteket:

„A gyilkosság előzménye az volt, hogy R. Sándor testvérét 2009. február 6-án megverték Székesfehérváron, ezért összehívta ismerőseit, hogy megtorolják a sérelmet. Enyingen találkoztak, ahol a férfi születésnapját ünnepelték, és elküldtek egy személyt, hogy keresse meg testvére támadóját, de ő nem találta meg. Ezt követően indult a társaság Veszprémbe szórakozni. Hét autóval mintegy 25-en érkeztek Enyingről a veszprémi lokálhoz, és már megjelenésükkel, kihívó viselkedésükkel „megbotránkozást és riadalmat keltettek" a klub vendégeiben. A három gyanúsított nézelődött, lökdösődött, és kinézte magának a barátnőjével táncoló magas fiatalembert, Marian Cozmát. A sportoló egyáltalán nem lépett fel kötözködő, agresszív módon, csak szórakozott és tudomást sem vett az őt figyelő személyekről. Ennek ellenére a neki háttal álló Cozmára N. Győző váratlanul rátámadt és megütötte, és bekapcsolódott Cozma verésébe N. Győző három társa is. A sportoló védekezett, küzdött, és három sporttársa – Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski – igyekezett neki segíteni, ám R. Sándor már itt az alagsori helyiségben vesén szúrta Marian Cozmát. R. Sándort pedig valaki fejbe vágta egy üveggel.

Marian Cozma a klubból az utcára menekült, ám nyomában volt R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván, akik ismét rátámadtak a román sportolóra. Ekkor igen rövid, mindössze 15 másodperces támadás zajlott le, miközben a kézilabdázót halálos szívszúrás érte R. Sándor részéről. A sporttársa segítségére siető Ivan Pesicet pedig N. Győző szúrta vesén, míg Zarko Sesumot tiszta erőből fejbe rúgta.

R. Sándor, N. Győző és P. Gábor a verekedést követően Budapestre utazott, ahol R. Sándor fejsérülését egy magánkórházban ellátták. Itt hamis adatokat diktált be, majd megtervezték külföldre menekülésüket. Két bűntársuktól (R. Sándor élettársától és A. Lászlótól) több százezer forintot és egy autót kértek, és két gépkocsival utaztak Ausztriába: ahol az osztrák rendőrök segítségével sikerült elfogni őket Graz előtt, az autópályán.”

Elsőfokon 2011. június 23-án született ítélet. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, R. Sándort és N. Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sz. Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. R. és N. legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak – hangzott el akkor a tárgyalóteremben. A másodfokú tárgyaláson 2012. április 27-én R. Sándort egy rendbeli emberölés és egy-egy rendbeli társtettesként, illetve bűnsegédként elkövetett testi sértés, N. Győzőt egy rendbeli emberölés kísérlete és kétrendbeli testi sértés, míg Sz. Ivánt háromrendbeli testi sértés miatt találták bűnösnek, R. és N. büntetését 18 évre, Sz.-ét 8 évre csökkentették.

Az ügy eljutott a Kúriára is, ugyanis a Legfőbb Ügyészség szerint "törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés" kiszabásáról rendelkezett a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kérte, és új, másodfokú eljárás lefolytatását. A Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ezért csak részben változtatta meg az ítéletet. Ennek eredményeként Sz. Iván büntetését 8-ról 13 évre súlyosították. A súlyosítás oka: Sz.-t nem egyszerűen testi sértésért, hanem emberölés kísérlete miatt büntették. A Cozmát szíven szúró R. Sándor és a Cozma csapattársát, Ivan Pesicet vesén szúró N. Győző esetében a Kúria helyben hagyta a másodfokú ítéletet, mindketten 18 év fegyházbüntetést kapnak.

Sz. Ivánt – mint arra a bevezetőben utaltam – kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátották.

A veszprémi tragédiát máig nem tudta feldolgozni a Bukarestben, szerény körülmények között élő Cozma család. Bár veszteségük pénzzel nem pótolható, szegénységük viszont enyhíthető lenne. Azonban a gyermekük halála miatt megítélt 211 millió forint vagyoni és 16 millió forintos nem vagyoni kártérítésből máig egy fillért sem kaptak meg, mivel az elkövetőknek nincsen olyan vagyonuk, amiből ezt kifizethették volna. Petre Cozma, az édesapa, és az egész Cozma család mély gyászban emlékezik a tragikus sorsú fiúra, akit barátai természetszeretete, a madarak iránti különleges vonzalma miatt Madárnak (románul: Pãsãrilã) becéztek…

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?