Blogolj!

Röszke: narkófutárok végállomása

magyar noir
2018.08.24.

Újabb kábítószerfutár került börtönbe Csongrád megyében. A bosnyák-koszovói férfit, aki 20 kiló marihuánát próbált meg Magyarországra csempészni, Röszkén tartóztatták fel. Így ő is tagja lett annak a több tucatnyi narkófutárból álló csapatnak, akinek a kábszerkarrier végállomását ez a kicsi, Szeged melletti falu jelentette.

Az augusztusi kánikula kellős közepén elfogott férfi a gépkocsijának hátsó üléssora előtti taposó résznél kialakított rejtekhelyen találtak 38 csomag, összesen 20 kiló kábítószergyanús anyagot, amit a Balkánról érkezett „turista” megpróbált Magyarország és így az Európai Unió területére csempészni. A csomagok kannabiszt tartalmaztak, amely kábítószernek minősül, tiszta hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja.

A különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt indult nyomozásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a férfi letartóztatását, ami azóta meg is történt.

Egy tonna narkó a plafonban

Röszkére a bűnözők legtöbbje saját, vagy éppen a csempészetre átalakított kölcsönautóban érkezik, de tavaly például egy Athén és Lengyelország között menetrendszerűen közlekedő autóbuszból került egy nagyobb méretű küldemény, ami összesen több mint 11 kiló, 20 millió forintot érő marihuánagyanús növényi törmeléket rejtett.

Az utóbbi évek legnagyobb elfogása egyébként egy olyan 36 éves albán férfinek festette feketére a karácsonyt, aki tavaly december 18-án akart belépni Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen. Itt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a röntgenes vámvizsgálat során észrevették, hogy a vontatmány teteje duplázott. A ponyvát megbontva a kialakított rejtekhelyen 90 darab, 474 kiló, vagyis összesen közel fél tonna, egymilliárd forintot érő marihuána csomagot emeltek ki.

Mint Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredestől megtudtuk a röszkei határkirendeltségen a NAV pénzügyőrei 2016-ban összesen 21 esetben, 255.5 kiló, 2017-ben összesen 38 sikeres felderítés során 584.169 gramm kábítószer foglaltak le, míg 2018. I. félévében 13 kutakodás nyomán, közel 104 kiló kábítószertől szabadították meg a narkócsempészeket Röszkén.

Marihuána a slágerdrog

– Az elmúlt években legtöbbször marihuánát próbáltak meg behozni hazánkba. és csak kis mennyiségben – jellemzően saját fogyasztásra – rejtettek el egyéb kábítószert az utasok. A statisztikai adatokat áttekintve megállapítható az is, hogy a felderítések nagy százaléka a nyári hónapokban, valamint az év végi ünnepek idején történik. Ilyenkor a határátkelőhely forgalma – az év többi időszakához képest – többszörösére nő, azonban az Európai Unió külső határán, a NAV munkatársai által végzett szigorított ellenőrzés ilyenkor is kiszűri a szabálytalanul eljáró utasokat

– mondta el az alezredes.

És hogy milyen büntetés vár általában a narkófutárokra?

A délvidéki kábszerügyekben a Szegedi Ítélőtáblán 2015-ben és 2016-ban kábítószer birtoklás miatt évente még csak két-három ítéletet hoztak, viszont az idei év első felében kábítószerbirtoklás miatt tíz jogerős ítélet született, méghozzá tolmács közreműködésével. Ugyanis az ilyen bűncselekmények döntő többségét külföldiek követik el, akik a röszkei határállomáson, számukra végállomáson buknak le.

Albán, szerb, holland magyar börtönben

Általában albán, szerb, macedón állampolgárok a tettesek, de ítéltek el hollandokat is. Ők a Balkánról Nyugat-Európába szeretnék eljuttatni a drogot. Az ítélethirdetések után – a megtalált kábítószer hatóanyagának mennyiségéhez is igazodva – jellemzően 6 és 12 év közötti fegyház, illetve börtönbüntetésre vonulnak rács mögé a tettesek.

Hogy ennyi idő alatt hányszor mondják ki a kábszerügyben elítélt rabok a Szegedtől 11 kilométerre fekvő, közel 3.200 lakosú Röszke nevét, még csak megtippelni sem lehet...

Bátyi Zoltán

Ezeket a cikkeket olvastad már?