Blogolj!

Kilenc olimpiát nézett fegyházból a szegedi asszonygyilkos

magyar noir

Közel 40 éve raboskodik magyar börtönökben egy szegedi gyilkos. Jelenleg ő, vagyis G. István az, aki leghosszabb ideje szemléli rácsok mögül a világot hazánkban. Hogy korábban volt-e olyan, aki ennyi ideig bírta folyamatosan elzárva ebben az országban, bevallom, nem tudom megmondani. Azt viszont igen: G. István nem ártatlanként majszolja a kenyeret a szegedi Csillag börtönben. 

Ha sommásan akarnánk ítélni, azt mondhatnánk a róla szóló írások alapján: G. István egy olyan erőszakos ember, aki lassan már ötven éve párbajozik az igazságszolgáltatással, és rendre alul marad. Először, 1970 őszén, még csak belekóstolt a ráccsal elzárt világ hétköznapjaiba, amikor garázdaság miatt egy év börtönt kapott. Az 1952-ben született fiatalember egy olyan verekedésben akart erősnek látszani, ahol

rendőr volt a megtámadott.

Szabadulása után is gyorsan eljárt a keze, menyasszonya apját verte el úgy, hogy a bíróság ítélete szerint ezért 14 hónapot kellett hűvösön töltenie.

A 70-es évek végére aztán sikerült olyan mélyre süllyednie, hogy szinte kiszámítható volt egy hamarosan bekövetkező tragédia.  G. István ekkor már szoros barátságot között az alkohollal, alkalmi munkákból próbált megélni, és szerelembe esett egy olyan nővel, aki szintén gyakran nézett a pohár fenekére. A naptár 1979-et mutatott, amikor a szerelemből házasság lett, a házasságból pedig hamar kizuhant a boldogság, hogy helyébe léphessenek az örökös viták és veszekedések.  Mivel ebbe bekapcsolódtak a nő szülei is, G. István az apósra, pontosabban annak házára is rátámadt. Az betört ajtó lett ekkor az áldozat, így István megúszta három hónapos elzárással.

G.-ék hamarosan elváltak, de a 80-as évek elején kiderült, mégsem bírnak egymás nélkül élni. Legalábbis így tűnt ez 1981. május 8-ig, amikor G. a ki tudja merre elkóborolt asszonya keresésére indult.  Amikor megtalálta, a dühében lerészegedett férfi előbb csak szidta-szapulta „szerelmét”, majd az utcán elgáncsolta a nőt, és olyan erővel verte az aszfaltba a fejét, hogy az asszony másnap

a kórházban belehalt sérüléseibe.

A rövidebb elzárásokat ekkor már 14 év fegyház követte, G. István a Csillag börtön gyilkosokban egyébként sem szűkölködő közösségébe került.

Börtönévei alatt lezajlott a Los Angeles-i, a szöuli olimpia. Ezt csak azért írom, mert akkoriban, s talán még ma is, a nagyon hosszú időre elítéltek nem években, hanem olimpiákban számoltak, hogy rövidebbnek tűnjék a büntetés. A Csillagban pedig azt hitték, hogy az akkor már tíz éve raboskodó G. Istvánon javított annyit az elzárás, hogy akár egy rövid eltávozásra is elengedhetik. Joggal bízhattak ebben őrei, hiszen G. Istvánt jó magaviseletéért többször is jutalmazták, és úgy tűnt, ha szabadul, rendezett családi életet élhet majd. Megismerkedett ugyanis egy ápolónővel, akivel már akkor házasságot kötött, amikor még büntetését töltötte.

Ám kapcsolatukra nehezen használhatnánk az ideális jelzőt, hiszen nem sokkal egybekelésük után a szerelmes szavakat parázs viták váltották fel. Arra viszont senki nem számított, hogy G. István, akinek már csak 20 hónapot kellett volna kibírnia szabadulásáig, újra gyilkolni fog. Már pedig ez történt: 1991. december 2-án egy eltávozás során, újból alámerülve az alkohol kínálta mámorban,

késsel rontott rá 38 éves feleségére,

és olyan súlyos sebet ejtett rajta, hogy szinte levágta a szintén ittas asszony fejét. Majd besétált a rendőrségre, ahol önként feladata magát.  G. István ügye ismét a Csongrád Megyei Bíróság elé került, amely életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Az ország pedig készült a barcelonai olimpiára. Amit aztán követett az atlantai, a sydney-i, az athéni, a pekingi, a londoni és a riói olimpia. G. István pedig megérezhette: esetében már akkor sem tűnhet rövidebbnek a rabság, ha olimpiákban méri az időt. Hogy hol lesz István a tokiói világjátékok idején, még a jövő titka…

 

Bátyi Zoltán

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/81676/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?