Harminc évvel az utolsó kivégzés után

magyar noir

Bűntörténeti dátummá lett hazánkban 1988. július 14-e. Ugyanis azon a csütörtökre eső napon hajtották végre az utolsó kivégzést Magyarországon. Vadász Ernő rablógyilkost vezették bitó alá a Budapesti Fegyház és Börtönben.

Ilyen volt a bitófa...

Az éppen 30 éve történt kivégzés tényéről az MSZMP központi lapja, a Népszabadság számolt be, meglehetősen szűkszavúan.

„Végrehajtották a Vadász Ernő 28 éves tiszacsegei lakosra kiszabott halálos ítéletet csütörtök hajnalban.”

Arról viszont bővebben is írtak, miért ítélték halálra a férfit.

„A büntetett előéletű, csavargó életmódot folytató Vadász Ernő 1986. december 10-én – a szintén bűnöző L. István tiszacsegei lakossal – az utcán lesben állva várta az 53 éves J. Imrét, majd leütötte, és fejbe rúgta a szerencsétlen embert. A magatehetetlen férfit tovább rugdosta, a száját egy zacskóval befogta. Nem találtak pénzt az áldozatuknál, így elvették a nála lévő fél liter pálinkát, az öngyújtóját és a személyi igazolványát. J. Imre a helyszínen meghalt. Vadász Ernő és társa ezután H. József házába tört be, ahonnan 710 forint értékben ingóságokat vitt el. Utána útjuk a Tiszacsegei ÁFÉSZ kisvendéglőjébe vezetett, ahonnan 5 ezer forintot és egy 400 forint értékű számológépet tulajdonítottak el.”

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság egyébként 1988. január 12-én Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt ítélte halálbüntetésre. A Legfelsőbb Bíróság az emberölést különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette, és az első fokú bíróság halálos ítéletét helybenhagyta. A kegyelmi kérelem elutasítását követően hajtották végre a halálos ítéletet.

„A halálbüntetés megszüntetését megelőző tíz évben összesen 24 embert akasztottak fel. A legfiatalabb kivégzett bűnöző 21, a legöregebb pedig 57 éves volt. A kivégzettek zömét 30 és 40 éves kora között vitték a bitó alá. A huszonnégyből mindössze ketten vették tudomásul a halálos ítéletet, a többiek mind fellebbeztek, valamennyien eredménytelenül. Ők mind civilek voltak. A 80-es években katonatiszteket is ítéltek halálra nem katonai bűncselekmények miatt. Ők végül kegyelmet kaptak”

– tudtam meg a Kádár-korszak utolsó évtizedének halálos ítéleteit és kivégzéseit tanulmányozó-kutató dr. Sárközy Szabolcstól, a Kecskeméti Törvényszék büntető kollégiumának vezetőjétől.

Hozzáteszem: a kivégzett 24 ember mindegyike férfi volt. Nőt utoljára 1969. február 2-án az egri börtön udvarán akasztottak fel. A Diósgyőrben 1915-ben született Besze Imréné Bigló Erzsébetet előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt ítélték halálra. Róla ennyit tudhatott meg a közvélemény a kivégzést követően:

„Besze Imréné többszörösen büntetett előéletű gyöngyösi lakos 1967 szeptemberében a 72 éves Kertész Lajosnét baltával agyonverte, pénzét pedig eltulajdonította. Ezért Besze Imrénét az Egri Megyei Bíróság halálra ítélte. A Legfelsőbb Bíróság az ítéletet helybenhagyta, az Elnöki Tanács az elítélt kegyelmi kérvényét elutasította. Az ítéletet csütörtökön végrehajtották.” (Népszabadság, 1969. február 7.)

Egyébként halálos ítéletek még Vadász Ernő kivégzése után is születtek, de azokat már nem hajtották végre. Az Elnöki Tanács elnöke Straub F. Brunó, majd Szűrös Mátyás, aki, aki az Országgyűlés elnökeként, ideiglenes köztársasági elnökként 1989. október 18-a 1990. május 2-a között gyakorolhatta a kegyelmezési jogot, élt is ezzel. A bitó alól így menekültek lettek később azok, akiket „kegyelmes úrként” emlegettek börtöntársaik, és akik 20 év fegyház kitöltése után szabadulhattak. Több „kegyelmes úr” (így a már említett egykori katonatisztek), ma is itt él közöttünk.

A halálbüntetést egyébként az Alkotmánybíróság nyilvánította alkotmányellenesnek, és e döntés nyomán 1990-ben meg is szűnt e büntetési nem.

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/55563/pics/lead_800x600.jpg
bűnügy,Csillag börtön,gyilkosság,halálbüntetés,kivégzés,rendőrség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?