Mórahalmi minipark maxibotránya: két ügyvezető is előzetesben

magyar noir

A mórahalmi ”Mini Hungary Park” beruházás ügyvezetőjét és a parkot kivitelező cég ügyvezetőjét 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték. Az építkezés műszaki ellenőre esetében lakhely elhagyási tilalom lép érvénybe. A gyanú szerint a park létrehozásakor a gyanúsítottak 550 millió forint nagyságú vagyoni hátrányt akartak okozni az Európai Unió, illetve a magyar állam költségvetésének. A beruházás műszaki ellenőrénél lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe.

A Csongrád megyei Mórahalmon egy olyan „Mini-Magyarországot” akartak felépíteni, amely az 1910-es állapotokat tükrözve hazánk akkor már meglévő legjelentősebb épületeinek makettjeit állítják ki. A terv meg is valósult, a park megnyitotta kapuit. A gyanú szerint azonban az emlékpark megvalósítása során a beruházó cég ügyvezetője, a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetője és az államilag támogatott projekt műszaki ellenőri feladatait ellátó személy egymással összejátszva mintegy 550 millió forint nagyságú vagyoni hátrányt kísérelt meg okozni az Európai Unió, illetve a magyar állam költségvetésének.

Mindez hogyan történt?

A Csongrád megyei Főügyészségtől kapott tájékoztatás szerint 2013 májusa és 2014 júniusa között benyújtott kifizetési kérelmek során az elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be és valótlan nyilatkozatokat tettek, mellyel a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséget folyamatosan megtévesztették a projekt valós készültségi foka, illetőleg a támogatás összegének felhasználásával kapcsolatban. E valótlan okiratokra hivatkozva el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, illetőleg a már kifizetett támogatások elszámolását.

A gyanúsítottak cselekménye miatt az állami költségvetést, illetőleg az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg. Azért ennyi, mert az utolsó, úgynevezett záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015. február 2-án elállt a szerződéstől, egyben az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Bűnüldözési Osztálya folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

A főügyészség ma tett indítványt a beruházó cég, valamint a vele vállalkozási szerződében álló cég ügyvezetőjének előzetes letartóztatásra a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt. További egy gyanúsított esetében az ügyészség házi őrizet elrendelését indítványozta a nyomozási bírónak, ez esetben azonban lakhely elhagyási tilalom lépett érvénybe.

(rual)

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/54518/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?