„Nehogy már ránk szabadítsák jövőre Marinkót!”

magyar noir

Igen, pontosan ezt a mondatot hallottam Szeged legnagyobb piacán a Mars téren. Eközben a felháborodását és félelmét nem is titkoló asszonyság a tér szépen felújított, ám mégis komor épületére, a Csillag börtönre mutatott, ahol a hírek szerint Magda Marinko, a délvidéki halálosztó raboskodik. A Szegeden és környékén, de már országszerte is terjedő pletykák szerint már nem sokáig, mert jövőre szabadon engedik.

Magda Marinko rabláncon.

Mielőtt azt elemezném, miért is képtelenség ez mind szélesebb körben terjedő hír, elevenítsük fel, ki is ez a Magda Marinko, hogyan hajtotta végre közel negyed századdal ezelőtt véghezvitt rémtetteit.

Magda Marinko 1963. november 30-án született az akkor még Jugoszláviának hívott országban, Szabadkán. Gyermekkorát a városhoz közeli Csikérián található tanyán töltötte családjával, és ez a tanya lett később a délvidéki martalócok rablótanyája. De addig Marinko hosszú utat tett meg. Harcolt a francia idegenlégióban, a hírhedt Arkan tigrisei között a délszláv háborúban, és közben ki tudja hány bűncselekmény kitervelője, végrehajtója lett, mire Magyarországra került az akkorra gyilkológéppé vált férfi.

Az általa bevallott és később bizonyított

első gyilkosság 1993. február 24-én

történt, egy gazdag szabadkai aranykereskedő házának kirablása közben a bejárónőt ölte meg. Mivel Marinko egy idő után a lebukástól félt Jugoszláviában, Szegeden telepedett le, sok olyan ember közé vegyülve érkezett, aki a délszláv háború borzalmai elől menekült magyar földre. Bevándorlási kérelmét 1993 októberében nyújtotta be, vállalkozást is bejegyeztetett, de tényleges munkát soha nem végzett. Inkább a meggazdagodás legszörnyűbb módját választotta: esztelen gyilkolásba kezdett.

1993. december 19-én Kecskeméten három emberrel, köztük egy asszonnyal végzett nagy zsákmány reményében az akkor már bűnbandává összeáll, Szerbiából érkezett volt Arkan-katonák, a „belgrádi fiúk” vezéreként. A rablógyilkosok a család gyerekét életben hagyták. 1994. január 5-én a Marinko vezette négy fős banda Orosházán rabolt, a vezér egy nőt fojtott meg, két kiskorú gyermeke életét megkímélték. 1994. január 23-án Z. Nagy Bálint szegedi cukrászt, feleségét és két gyermeke lett gyilkosság áldozta, de ennek elkövetését soha nem tudták Magda Marinkóra rábizonyítani.
1994. január 25-én az éjszaka Marinko és csapata

már Szabadkán és Palicson ölt

– néhány óra leforgása alatt 5 emberrel, köztük két asszonnyal és egy gyerekkel végeztek.

Magda Marinkót (akiről máig nem tudni pontosan, mennyivel lett gazdagabb a gyilkosságok után) végül 1994. január 28-án fogták el, majd 1995-ben megszületettek a jogerős büntetések is. A Magyarországon elkövetett bűneiért a magyar bíróság életfogytig tartó, legkevesebb 25 év fegyházra, míg a vajdasági gyilkosságokért a jugoszláv bíróság halálra ítélte Magdát. Vagyis két ítélet született, és ez nagyon fontos éppen a szabadulás szempontjából, mert éppen ezzel a két ítélettel lehet megcáfolni a Marinko szabadon engedéséről terjengő pletykákat.

Először is: a magyarországi büntetéséből csak kiengedhető (vagyis nem kötelező ezt megtenni!) 25 év raboskodás után 2019-ben, ha ezt börtönbeli jó magaviselete indokolja, egyben a bíróság úgy ítéli meg, hogy Magda Marinko a társadalomra már nem veszélyes. Egy ilyen bírói döntés meghozatala szinte teljességgel kizárt egy olyan bűnözővel szemben, aki ennyire kegyetlen bűncselekményeket hajtott végre, és még halállistát is készített azokról, akikkel szabadulása után végezni akar.

Másodszor: ha Marinko el is hagyja a szegedi Csillagot, ahol most fogva tartják, csak úgy teheti, hogy átadják a szerb hatóságoknak, és azonnal megkezdi szerbiai fegyházbüntetést. Időközben ugyanis a halálbüntetést déli szomszédunknál is eltörölték, és Magda büntetését életfogytiglan, minimum 30 év fegyházra változtatták. Vagyis ha minden a jog előírásai szerint alakul, ahogy eddig is történt, Magda Marinko leghamarabb – és ez nyugtasson meg mindenkit

2049-ben kerülhetne szabadlábra,

amikor már betöltötte 85. életévét is. És persze meg is éri ezt a kort, ami áldozatainak, éppen Marinko miatt, nem adathat meg.

Reméljük, ennél azért hamarabb kiderül, méghozzá megdöntethetetlen bizonyítékok alapján, ki végzett a Z. Nagy családdal...

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/54411/pics/lead_800x600.jpg
bűnügy,Csillag börtön,gyilkosság,Magda Marinko,rendőrség,Szeged
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?