Szita Bence meggyilkolásának szomorú krónikája

magyar noir

A „Szita Bence-ügy” a 2010-es évek egyik legnagyobb országos felháborodását kiváltó bűncselekményként került be a magyar bűnügyi krónikákba.

„P. Erika meghalt a kalocsai börtönben. A nőt 2015-ben melldaganat miatt műtötték, de tavaly újra súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. Öt évvel ezelőtt az egész országot sokkolta a brutális gyilkosság, a nő két társával meggyilkolta és elásta az akkor 11 éves kisfiút, Szita Bencét.”

Talán ez a Blikkben, 2017 elején megjelent írást volt az egyik utolsó a sok száz közül, amely a úgynevezett „Szita Bence-gyilkossággal” foglalkozott. A szerencsétlen áldozatot addigra tisztességgel eltemették. A hajléktalan férfiak – az 57 éves B. József és a 41 éves K. József, akiket 14. életévét még be nem töltött személy elleni előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel miatt ítéltek tényleg életfogytig tartó fegyházra – vélhetően már megszokták a börtönrendet, és talán bele is törődtek sorsukba. Közben elcsitult az a vita is, amely a kisfiú brutális megölése után a halálbüntetés visszaállítása mellett éledt újra.

Mert bizony volt ilyen vita is, hiszen a „Szita Bence-ügy” a 2010-es évek egyik legnagyobb országos felháborodását kiváltó bűncselekményként került be a magyar bűnügyi krónikákba.

De mi is történt tulajdonképpen 2012. október 22-én?

Erika és Bence és gyámja 2009-ben ismerkedtek meg, majd a nő fiával a férfi házába költözött. Kapcsolatuk azonban hamar megromlott, ugyanis Bence és Erika fia nem jöttek ki egymással. Ezért a nő el is költözött. Később, mivel úgy látta, hogy kapcsolatának legfőbb akadálya Bence, döbbenetes döntésre jutott – mindenképpen megszabadul a a kisfiútól.

2012 májusában Erika megismerkedett B. Józseffel (az ügyben: II. rendű vádlott), akivel hasonló jellegű problémáik miatt sokat beszélgettek. Az asszony megkérte B.-t, hogy

szerezzen neki mérget

azért, hogy megölje Bencét. A férfi szalicilsavat kevert egy energiaitalba, amit azonban a kisfiú rossz szaga miatt nem ivott meg. 2012 októberében B. József. közreműködésével Erika összebarátkozott K. Józseffel is – őt a tárgyalásokon I. rendű vádlottként szólították. És ekkor jött az újabb felkérés gyilkosságra. A nő megállapodott K.-val arról, hogy a férfi Bencét pénzért megöli.

2012. október 29-én Erika Kaposvárra hívta Bencét, majd együtt elmentek egy presszóba, ahol találkoztak a gyilkosságra felbérelt férfival. Ezután Bencét egy közeli erdőbe csalták olyan szöveggel, hogy ott bulizni lehet. Az erdőben az K. József Bencét leütötte, társa pedig elkezdte ásni a Bencének szánt sírt. Eközben K. a kisfiút megrúgta, arra rátaposott, ásóval és késsel is bántalmazta.

Erika mindezt végignézte, sőt egy zseblámpával világított is.

A még élő kisfiút a gödörbe rakták, 

és elkezdték hányni rá a földet. Eközben a helyszínre érkezett két vadász, akik azt hitték, hogy orvvadászokra leltek az erdőben. Beszéltek is B. Józseffel, majd távoztak.

A gyilkosok megijedtek attól, hogy lelepleződhetnek, ezért a közben már megfulladt Bence testét kiásták, autóval egy régi temetőhöz szállították, ahol elásták.
A Kaposvári Törvényszék a vádlottakat bűnösnek találta előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévéét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettében, ezért őket életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta. (Tényleges életfogytiglan, vagy ahogy a fegyházban emlegetik: TÉSZ)

Érdemes felidézni, hogy a gyilkos-trió hogyan adta elő a történteket a kaposvári tárgyaláson. Vélhetően nem árulok el titkit, ha már most leírom: természetesen mindegyikük társait nevezte meg főbűnösnek. K. József például

többször is elsírta magát,

a vallomása során nem egy esetben összezavarodott, ügyvédje szerint azért, mert a tárgyalás előtt gyógyszert vett be. Mondandójának lényege szerint ő 2012 októberében csak azért ment ki P. Erikával és B. Józseffel az erdőbe, hogy lefeküdjenek a nővel, szó sem volt arról, hogy meg fognak ölni valakit. K. sokként írta le, ahogy vádlott-társai a gyerekkel bántak, állítása szerint egészen addig nem is látta Bencét, míg oda nem húzták, ahol a sírt meg kellett ásnia.

K. József részletesen beszélt a gyilkosságról is. K. szerint B. József háromszor belevágta a még élő kisfiú arcába az ásót. Aztán B. kétszer belerúgott a gyerekbe, és azt mondta: nem fogsz könnyen megdögleni, kutya! Eközben P. Erika világított, s fogta a gyerek bokáját" – mondta a férfi.

B. József természetesen mindenre másként emlékezett, és tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Állítása szerint két héttel a fiú meggyilkolásának napja előtt ismerte meg P. Erikát, akit az utcán szólított le, és el is vitte egy kamionparkolóba, ahol szeretkeztek. P. Erika hozta össze őket, a nő, amikor hármasban voltak, és szóba került Bence, ördögnek nevezte a gyereket, és meg akarta mérgezni. B. szerint a nő a gyerek megölésére csak K.-t kérte meg, és neki is adta az arany ékszerekért kapott pénzt, 192 ezer forintot.

Erika verziója szerint nem volt semmiféle felbujtás, a pénzt nem Bence megöléséért adta B.-nek, hanem hogy az újrakezdhesse az életét. P. azt állította, nem látta pontosan, mi történt az erdőben, mert az autóban ült, de amikor B. József beemelte a gyereket a kocsiba, akkor

már tudta, hogy Bence halott

– emelek ki néhány részt a kaposvári tárgyalásról készült Origó tudósításból.

Ezek a vallomások persze egyik bíróságot sem hatották meg.

Az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője felmentésért, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, míg Erika és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla 2014. január 10-én kihirdetett jogerős ítéletében a Kaposvári Törvényszék ítéletét helybenhagyta, ezzel az jogerőre emelkedett.

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/50957/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?