Narkófutárok kábítós meséi

magyar noir

Számtalan hírt tettünk már közé a Blogstar.hu-n arról, hogyan próbálnak kábítószert csempészni, leginkább a Csongrád megyei Röszkénél, Magyarországra. A narkófutárok egyre gyakrabban célozzák meg a Balkánról Nyugat-Európát kábítószerrel „kitömve”.

Mondhatom: bátor emberek. Hiszen tudják: magyar területre érve olyan országon kell áthaladniuk, ahol rendkívül szigorúan, akár életfogytig is tartó fegyházzal is büntethetik a kábítószer-kereskedelmet.

A narkófutárok üzelmeiről, pereikről, elítéltetésükről már ezernyi cikk jelent meg a magyar sajtóban. Éppen ezért efféle történetekkel nem is terhelném az olvasót. Inkább bevezetem egy különleges „álomvilágba”, a narkócsempészek meséinek kellős közepébe. Bemutatván: milyen szövegekkel „kábítják” a nyomozókat, ügyészeket és bírákat, amikor bilinccsel a kézen rádöbbennek: lebukásuk után sok-sok év

börtönrácsos pihenés vár rájuk.

Végigültem olyan tárgyalást, nem is egyet, amikor a kábszer csempészéssel megvádolt arra hivatkozott: fogalma sem volt arról, hogy az autó különböző rekeszeiben (a táskája alján, a kabátjába bevarrva, stb…) kábítószer lapul. Mondjuk úgy: ez a védekezés alapesete, ami nem túl sok sikerrel kecsegtet.

Más arról mesélt: tudta, hogy tiltott dolgot visz, de azt hitte, élsportolóknak szánt doppingszer a szállítmány. (Ennek büntetési tétele jóval kisebb, mint amit narkóért kiszabnak – a szerző.) Aztán jönnek a „nagy étvágyú” kábszeresek, akik azt szeretnék beadni, hogy a náluk talált kábszert csak és kizárólag saját fogyasztásra vitték magukkal, kereskedés szóba sem jöhet. És ehhez a sztorihoz akkor is ragaszkodnak, ha az autójukban annyit narkót találtak, amennyivel Afrika összes nagytestű elefántját hat éven át lehetne bódulatban tartani.

A szállított kábszer értékéhez mérten egyébként megdöbbentően kis összegért (1-2 ezer, maximum 5 ezer euró, már ha hinni lehet szavuknak...) futárszolgálatot vállalók között olyan is akad, aki azt vallja,

kényszer hatása alatt cselekedett.

Megfenyegették, ha nem szállít, nem csak vele végeznek, de kiirtják az egész családját.

A narkófutárok magyarázkodásainak valamennyi változatát aligha lehetne felsorolni. Éppen ezért egy olyan konkrét történet következik, amit a bíróság végül 7 év fegyházzal jutalmazott.

Abban az ügyben a szerb vádlott úgy kezdte mondókáját, hogy eredetileg dolgozni ment Németországba. Ott azonban rájött, hogy a pókerezés, mint kártyajáték gyorsabb pénzkereseti lehetőséget biztosít számára. Ebből egy darabig sikeres volt, a pénzt hazaküldte családjának, illetve abból vette a kábítószer csempészéséhez használt autót is. Aztán megismerkedett egy Kid becenevű, koszovói születésű, de már német állampolgár személlyel, aki felajánlotta, hogy részt vehet egy müncheni kártyapartin.

Egy bérházban össze is jött a társaság – egy koszovói albán, egy holland és két német férfi várt rá. A pókerezés elkezdésekor 900 euró volt nála, ezt azonban elbukta. De a többiek azt mondták, ne törődjön vele, lazítson egy kicsit, és kölcsönöztek neki 10 ezer eurót, amiből 5 óra múlva nem maradt semmi. Közölte a kölcsönzőkkel, hogy ezt a pénzt nem tudja visszafizetni, és el akart menni. Ekkor elkezdték szidni, nem engedték távozni, visszaültették az asztalhoz, hiába magyarázta, ennyi pénzt képtelen visszafizetni.

Majd mi elintézzük az ügyet – mondták a többiek, lementek a kocsijához, beültették a hátsó ülésre, ráparancsoltak, hogy hajtsa le a fejét, hogy ne lássa merre járnak. Úgy fél órával később, hajnali 3 óra körül megérkeztek egy tanyához, ott bevitték egy házba, és az egyik vele kártyázó német azzal fenyegette, hogyha nem rója le a tartozását megöli, felgyújtja, a feleségét és a kutyáját megerőszakolják. Ezért gondolkozzon el azon, hogyan adja meg az adósságát – parancsoltak rá, majd bezárták az egyik szobába.

Négy napon át bezárva tartották,

csak kétszer kapott enni. Eközben az autóját megszerelték, amit akkor vett észre, amikor végül kivezették a garázsba. Itt látta, hogy az autó anyós ülés mögötti részén a padlózatnál csináltak egy rekeszt.

A német megmutatta neki hogyan működik, miként nyílik és csukódik. Majd közölte, hogy a tartozásáért cserébe Hollandiából el kell hoznia valamit, és azt Belgrádba kell vinnie, majd amikor odaért, a kocsiját az Arénánál kell hagynia. Azt is mondta a német, hogy meg ne próbáljon szólni a rendőrségnek, mert figyelik, és akkor nagy baja lesz. Ezután utazott Hollandiába, ahova végig követték.

Egy kisvárosba mentek, ahol egy parkolóban adták át neki a csomagokat. Nem kérdezett semmit, az összesen hét csomag kábítószert ő rejtette el az anyósülés mögött, de arról tudomása sem volt, hogy a vezető ülése mögött is van egy rejtekhely.

Hogy az elmondottaknak mennyi az igazságalapja? Alighanem soha nem derül ki. Mint ahogy azt sem tudni, most, 2018 hideg telén hányan ülnek úgy autóba, hogy abban reménykednek, az ő narkó szállítmányuk átjut az Európa Unió szigorúan őrzött határán. Csak az biztos: a valós vagy kitalált történetek mögött rengeteg emberi tragédia, a balkáni mélyszegénységből kitörés vágya, a könnyű pénzkereset reménye húzódik. És olyan fiatalok arca, akiket Európa sikátoraiban, vagy éppen egy luxusszállodában emelnek hullaszállítóba. A rendőrnek meg csak annyit mond az orvos széttárt kezekkel: túladagolás…

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/48421/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?