Halálra vallattak egy férfit az izsáki rendőrök

magyar noir

Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihart kavaró rendőrségi ügyében éppen rendőrökre szabtak ki hosszú fegyházbüntetéseket, mert Izsákon addig vallattak egy férfit, amíg az bele nem halt a verésbe.

Egy motoros fűrész, egy termosztát és 60 méter kábel, összesen 91 ezer forint értékben. Ez volt az érték, amit egy alföldi tanyáról elloptak még a 2010-es évek elején. A tettes személyét nem sikerült felderíteni, de 2013. április 8-án úgy tűnt, mégiscsak kézre kerül a tolvaj. A károsult bejelentése alapján jutottak el a rendőrök az alföldi pusztában bandukoló B. Józsefhez, aki ugyan tagadta, hogy bármi köze lenne fűrészhez, kábelhez, termosztáthoz, ám a rendőrök mégiscsak megbilincselték az igencsak ittas férfit, és bevitték az izsáki rendőrőrsre.

Ott aztán

elszabadultak az indulatok.

Előbb csak az I. rendű vádlott ütötte meg a férfit, majd egy társa is bekapcsolódott a verésbe és ököllel verték áldozatukat az arcán, a mellkasán, majd amikor a földre került, megtaposták.

A jajgató szerencsétlen kérte, ne bántsák, nem tud semmiről, de erre már előkerültek a gumibotok is. Ekkor egy harmadik rendőr szólt, jó lenne ezt azonnal abbahagyni, de már elkésett a figyelmeztetés. A férfi bordáinak többségét ugyanis már összetörték, rosszul lett, és elveszítette az eszméletét. Ekkor az I. rendű vádlott egy bevizezett törülközővel a sértett mellkasát kezdte borogatni, a II. rendű vádlott pedig vizes konyharuhával borogatást tett a férfi fejére, majd oldalfekvésbe helyezték, és csak ezután hívtak mentőt az Izsáki Rendőrőrs épületébe.

A férfi nem nyerte vissza az eszméletét, ezért a vádlottak megkezdték az újraélesztését. Ez nem járt sikerrel, a kiérkezett mentőorvos csak a férfi halálát tudta megállapítani, aki a „vallatásakor” kétoldali sorozat-bordatörést, szegycsonttörést, tüdőzúzódást szenvedett el, már ezektől közvetlenül életveszélyes állapotba került.

„Ezen túl terjedelmes vérzéses zúzódást és olyan kiterjedt zsírszövet roncsolódást is okozott a bántalmazása, amely zsírembóliát okozott, melyhez hozzájárult a mellkasi csontos váz szerkezetének megbomlása. Ezek együttesen a sértett fulladásos halálához vezettek”

– állapította meg az orvosszakértő.

Végül négy rendőrt ültettek a vádlottak padjára. A Kecskeméti Törvényszéken az I. rendű vádlott

életfogytiglant kapott emberölésért,

és a II. rendű vádlottra is 20 év fegyházat szabtak ki, míg két társuk enyhébb büntetéssel megúszta. Fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlottak társtettesként elkövetett emberölésként minősített cselekményét (az ügyészség eredeti indítványának megfelelően) társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésnek minősítette.

Az I. rendű vádlott B. Viktor szabadságvesztésének időtartamát 12 év fegyházra, a II. rendű vádlott B. Zoltán büntetését 10 év fegyházra enyhítette. A III. és a IV. rendű vádlottak végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a vádlottak nem emberölést, hanem halált okozó testi sértést követték el, mert szándékuk semmilyen formában nem terjedt ki a sértett megölésére. Ugyanakkor az I. és a II. rendű vádlott a testi sértés legdurvább formájáért felel, ezért az ítélőtábla indokoltnak tartotta, hogy az I. rendű vádlott az elkövetett bűneiért kiszabható legsúlyosabb büntetést kapja. A II. rendű vádlott esetében, azért, mert eggyel kevesebb bűncselekményben vett részt, és az elkövetések során a meghatározó személy minden esetben az I. rendű vádlott volt, 2 évvel enyhébb büntetés indokolt. A III. és a IV. rendű vádlottak I. fokon kiszabott büntetése arányos az általuk elkövetett cselekménnyel, ezért az ítélőtábla azokat a büntetéseket helybenhagyta – hangzott el az ítélet kihirdetésekor.

Ha már szóba került a másik két vádlott is, szólni kell arról is, hogy Izsákon, finoman fogalmazva, korábban is

„sérült” a törvényesség.

Az I. és a II. vádlott mellett a szintén rendőr III. és IV. rendű vádlottat négy másik, 2013 első hónapjaiban az Izsáki Rendőrőrsre előállított ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt találták bűnösnek. Az I. és a II., illetve egyszer az I. és a III. rendű vádlott azért vertek meg előállítottakat, hogy azok vallomást tegyenek. A vádlottak egyes sértetteket jogellenesen a személyi szabadságuktól is megfosztottak, illetve az I. rendű vádlott az előállítások időtartamáról, valamint az egyik sértett kórházba szállításáról hamis közokiratokat állított ki. A sértettek a bántalmazások során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A IV. rendű vádlott bűnéül azt rótták fel, hogy az egyik kisebb súlyú bántalmazásnál jelen volt, de nem lépett fel az I. és a II. vádlott erőszakos magatartása ellen.

Végül még annyit: a halálra vert, lopással gyanúsított férfi családtagjainak több milliós kártérítést fizetett ki a rendőrség.

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/47240/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?