Mit érdemel egy apagyilkos?

magyar noir

Középiskolás fiú történetét mesélem el, egy olyan kamaszét, aki nem találta helyét a világban, de megtalálta azt a kalapácsot, amivel agyonverte a saját apját.

Mivel a fiú szinte még gyerek volt a gyilkosság idején, és vélhetően már szabadult büntetéséből, igyekszem úgy közzétenni történetét, hogy még véletlenül se lehessen ráismerni személyére. Ezért hát senki ne keressen nevet, a bűnügyi helyszín megjelölését se hiányolja, de még azt se kutassa, mely bíróságok ítélkeztek az ügyben.

A srácot édesanyja halála után

édesapja nevelte, ám viszonyukról mindent mondhatnék, csak azt nem, hogy harmonikus családi kapcsolatban éltek. Apját, a későbbi sértettet és leendő gyilkosát nem kötötte össze szeretet, az apa nem törődött a fiával. Így a zárkózott, problémáival egyedül maradó, egy alföldi kis faluban élő fiú inkább nagyszüleivel és nagybátyjával ápolt jobb kapcsolatot.

A 2000-es évek közepén, egy nyári napon a fiú otthon, magányosan múlatta az időt. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat: mivel édesapja nem foglalkozott vele, barátai nem voltak, a világtól teljesen elidegenedett, megöli az apját, akit a kialakult helyzetért hibáztatott. De ő sem alkart tovább élni, ezért úgy döntött, egyúttal magával is végez.

Ez az öngyilkossági terv már régóta foglalkoztatta, úgy tűnt, az apagyilkosságra nem is kerül sor. Ugyanis a fiú este fél 10 körül  magához vette apjának a fürdőszobában tartott borotvapengéjét, majd a meleg vízzel teleengedett fürdőkádban többször megvágta bal csuklóját.

Öngyilkossági kísérlete nem járt sikerrel.

Ekkor döntött úgy, hogy mégiscsak az apját öli meg. Azt tervezte, hogy egy kalapáccsal végez áldozatával, hátulról fejbe üti, miután beoson a szobájába.

A ház műhelyében magához vett egy 10 kilós kalapácsot, majd meglátta, hogy az apja a konyhában, a televízió fényénél alszik. Belépett a konyhába, és az alvó férfi fejére nyolc ütést mért. Miután meggyőződött arról, hogy az apja meghalt, a kalapácsot a földre tette, és elhatározta, hogy végez magával is. Kiment a garázsba, hogy édesapja gépkocsijának kipufogó gázát belélegezve megfulladjon. Be is ült a kocsiba, elindította a motort, de ez a próbálkozása sem járt sikerrel, ezért úgy döntött, hogy felakasztja magát. Megpróbálkozott ezzel is, de kísérlete ismét sikertelen volt, ezért édesapja gyógyszereit vette be, de így sem tudott végeznie magával.

Reggel közölte nagyanyjával, hogy elmegy az iskolába, azonban e helyett elbújt a lakás egyik szekrényébe. Az apa halálát a nagymama fedezte fel, ő értesítette a rendőröket, akik a helyszínre kiérkezve megtalálták a fiút. A házba szintén kiérkező orvos már csak az apa halálát tudta megállapítani.

Előre kitervelten és különös kegyetlenséggel

elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a megyei bíróság a 2000-es évek végéhez közeledve a fiatalkorú fiút, s ezért őt a bíróság 8 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítását kérve, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be a fellebbezést.

A fellebbviteli bíróság megváltoztatta az I. fokú bíróság döntését, és úgy ítélte meg, hogy a fiú nem előre kitervelten, és nem különös kegyetlenséggel hajtotta végre a tettét. Ennek megfelelően változott a büntetési tétel is: a fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés tartamát 8 évről 6 évre enyhítették, míg a közügyektől eltiltást 8 év helyett 5 évben határozta meg az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: egy szerencsétlen sorsú fiatalember ügyében kellett döntést hozni, aki hétévesen elveszítette édesanyját, ezt követően nem rendelkezett olyan szerető családi háttérrel, amelyben megoszthatta volna másokkal a gondjait, nem volt kihez fordulnia problémáival. Ez vezetett végül a gyilkossághoz. Enyhítő körülményként vette figyelembe az ítélőtábla azt a tényt is, hogy a fiú többször kísérelt meg öngyilkosságot, tulajdonképpen sokkal nagyobb figyelmet szentelt annak, hogy saját magával végezzen, mint apját megölje. Ez természetesen nem menti fel, cselekménye elítélendő, ezért kell 6 évre börtönbe vonulnia – mondta el a tanácsvezető bíró.

A teremben pedig néma és hideg volt a csönd.

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/46014/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?