Szerelme jelentette fel a domaszéki taxisgyilkost

magyar noir

Egy gyilkos soha nem aludhat nyugodtan. E közhelyszerű mondat igazságát saját bőrén tapasztalhatta meg az a férfi, akit a bűncselekmény elkövetése után több mint 16 évvel ítéltek el egy taxisofőr megöléséért és kirablásáért. 

„A rendőrség a gyilkosság után tizenhat és fél évvel jutott olyan adatok birtokába, amely alapján kiadhatták az elfogatóparancsot a most 39 éves, balatonmáriafürdői T. Roland ellen, akit a német hatóságok 2015. április 23-án fogtak el, majd átadtak Magyarországnak. T. a kihallgatásán beismerte a gyilkosságot.” (MTI)

„Németországban egyik nap végeztem a munkahelyemen, vártam a céges buszt, hogy hazavigyen, és a parkolóban megjelent nyolc civil rendőr. Igazoltattak. Megírta nekem Szabina e-mailben, hogy be fog menni a rendőrségre, és fel fog jelenteni. De hát, ugye nem hittem el. Csak akkor mikor, a rendőrök kérték az igazolványt.” (T. Roland mondatai a Hír TV – Riasztás című műsorában)

Ez a két idézet is sejteti, nem akármilyen ügy tárgyalására ültek be az újságírók 2016 decemberében a Szegedi Ítélőtábla Tiszához közeli, Sóhordó utcai épületében. De mielőtt leírnám, végül milyen büntetés kiszabásáról számolhattak be olvasóiknak, idézzük fel egy 1990-es években történt bűncselekmény legfontosabb, bizonyítható tényeit.

A végül Németországban letartóztatott 1997 őszén 21 éves férfi Komlón, ahol akkor mindketten éltek, egy diszkóban ismerkedett meg a 16 éves L. Szabinával. A két fiatal – a lány édesanyjának tiltása ellenére – egymásba szeretett, és ez a szerelem volt olyan erős, hogy a lány 1998 júliusában, talán éppen a tiltás miatt, az iskola befejezése után az édesanyja tudta nélkül 

elszökött a férfival. 

Előbb Komlón laktak, majd felköltöztek Budapestre, ahol hajléktalanként éltek, a lány koldulásából tartották fenn magukat.

A munkát akkoriban elkerülő párja elhatározta, hogy elmegy a nagyanyjához Békéssámsonra, azért, hogy kiderítse, a szülei hol élnek pontosan. 1998 szeptemberében busszal le is utaztak Békés megyébe, és az itt megszerzett információkra alapozva a férfi úgy döntött, megkeresi a szüleit, akik Domaszéken laktak akkoriban.

Szeptember 15-én este a pár busszal Szegedre érkezett, azt tervezve, hogy innen tovább utaznak a közeli Domaszékre. Az esti órára való tekintettel a férfi taxis út mellett döntött. Mivel nem volt annyi pénze, hogy a taxit kifizesse, úgy határozott, hogy a vele lévő fiatalkorú lány tudta nélkül és tőle függetlenül, akár a taxis megölése árán is, de megszerzi a fuvarozó pénzét.

Éjjel 23 és 24 óra között T. N. taxisofőrrel megállapodott a fuvarról. Beszálltak a taxiba úgy, hogy a lány a sofőr mellé ült. Párja hátul középen helyezkedett el, és útközben folyamatosan szóval tartotta a mit sem sejtő sofőrt. Majd amikor Domaszék külterületére értek, megkérte a gyanútlan taxist, hogy térjen le a műútról egy földútra, mivel itt lesz a közelben az úti céljuk.

A földúton haladva a sötétséget kihasználva Roland elővette a nála lévő táskában tartott kalapácsot, és azzal egy hirtelen mozdulattal, legalább közepes erővel 

fejbe vágta a sofőrt, 

majd tovább ütötte szerencsétlen áldozatát a kalapáccsal. A taxis vélhetően azt hitte, hogy támadója mindkettőjükkel végezni akar, mert  arra biztatta a mellette ülő a lányt, hogy meneküljön el. A lány azonban nem tudott a kocsiból kiszállni, mert – mint később elmondta – részben ijedtsége, no meg a sötétség miatt nem találta meg az ajtókilincset, így végül az autóban maradt.

A férfi ezután a hátsó ülésről előre nyúlva még többször megütötte a taxis fejét. Amikor áldozata az ütések miatt a kormányra bukott, gyilkosa a kocsiból kiszállt, a sofőrt kihúzta a kocsiból az autó elé. A lány rosszulléte és a sötétség miatt továbbra sem tudott elmenekülni. Szerelme közben tovább ütötte, leköpte, meg is rugdosta áldozatát. A taxist legkevesebb 22 ütés érte a fején, és 

belehalt sérüléseibe. 

Roland ezután átkutatta ruháit, majd miután eltette a megtalált 4 ezer forintot, és elvette a férfi mobiltelefonját, a holttestet egy kukoricásban elrejtette. Ezután a lánnyal együtt elindultak a Dunántúlra. Bonyhádig jutottak, mivel ott a kocsiból kifogyott a benzin. Ekkor a férfi a műútról letért, és egy közeli patak mellett megállt. Ott megpróbálta eltüntetni a nyomokat a kocsiból, majd egy buszmegállóhoz gyalogoltak, és busszal felutaztak Budapestre. A mobiltelefont eldobták, a pénzt pedig közösen elköltötték.

A taxisofőr holttestét 1998. október 9-én kukorica aratás közben találták meg.

A korábban elrendelt nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 1999. szeptember 16-án az elkövető ismeretlen személye miatt megszüntette. A nyomozás folytatását a Csongrád Megyei Főügyészség 2015. február 16-án ismét elrendelte.

A pár időközben Németországba ment ki, ott dolgoztak. Roland azzal fenyegette meg a lányt, hogy ha beszél bárkinek is a bűncselekményről, őt is magával fogja rántani, mint társtettest, mivel bent ült a taxiban a tett elkövetésekor. A lány hosszú éveken át tartó együttélés után, azt követően tett vallomást 2015-ben, hogy 

a férfi többször megverte 

és megfenyegette. A nyomozási bíró ezután bocsátott ki európai elfogatóparancsot a férfi ellen, akit 2015. április 23-án vettek őrizetbe Németországban.

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. május 26-án T. Rolandot, és ezért életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva: a vádlott legkorábban 30 év után bocsátható szabadon.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen eltérő minősítés megállapítása, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Itt aztán az védőügyvéd több ponton is támadta az I. fokú ítéletet. Egyebek mellett (mint azt a Délmagyarország című napilap másnapi számában leírta) számos, 1998 és 2000 között az országban történt gyilkosság jogerős ítéleteit sorolta fel.

„Annak elkövetői rendre 14-15 év fegyházat kaptak. A bíróságtól az elkövetéskor hatályos törvények alkalmazását kérem az arányosság figyelembevétele mellett” – hangzott el a tárgyaláson Az ügyész szerint viszont a férfi gátlástalanul végzett a taxissal és bűnét az eltelt idő se tudja enyhíteni. A bíróságtól ezért az első fokon kiszabott büntetés helybenhagyását indítványozta.

A Szegedi Ítélőtábla bírói tanácsa 

az ügyvéd érveivel értett egyet. 

Ugyan nem változott a bűncselekmény minősítése, mint ahogy a közügyektől eltiltás időtartama sem, de a fegyházbüntetés tartamát életfogytig tartó szabadságvesztésről 14 év fegyházbüntetésre enyhítette a táblabíróság. Kimondva: a feltételes szabadságra bocsátásnak akkor van helye, ha a vádlott a büntetésének legalább négyötöd részét letöltötte.

Az ítélet indoklásában aztán elhangzott: az I. fokú bíróság ítéletében kimondta, hogy a bűncselekmény elkövetésekor hatályos Büntető törvénykönyv rendelkezése alapján járt el, és ez helyes is. Ugyanakkor a büntetés kiszabásában ez nem mutatkozott meg. A kilencvenes évek végén érvényben lévő Büntető törvénykönyv ugyanis jóval enyhébb büntetést helyezett kilátásba az ilyen jellegű bűncselekménnyel szemben, mint a most hatályos Btk.

Az elkövetéskor meglévő enyhébb bírói gyakorlat szerint fiatal felnőtt és büntetlen előéletű vádlottat abban az időszakban nem ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre emberölés megállapítása esetében sem, ha a tettes egy ember életét oltotta ki, és más bűncselekményben a bűnössége nem volt megállapítható. Ilyenkor 

határozott idejű szabadságvesztés szabtak ki. 

Ennek mértéke 5-15 évig terjedő szabadságvesztés volt, vagyis a jelen ügyben – tekintettel a bíróság előtti egyenlőség elvére – ehhez igazodva kellett kiszabni a büntetést.

„Megvizsgálva az bűncselekmény összes körülményét, köztük a nagy mértékű időmúlást, a vádlottnak az ügy felderítését és a bűnösség megállapítását nagyban segítő beismerő vallomását, a maximumhoz közeli 14 év fegyházbüntetés szükséges, egyben elégséges is a büntetési célok megvalósulásához” – jegyezhették fel a tanácselnök bíró szavait az újságírók, hozzátéve: az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Bátyi Zoltán

 

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/44605/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?