Apagyilkosságért 18 év börtön

magyar noir

Dögöljön már meg” – megölte magatehetetlen apját a gádorosi nő..A vádlott előzetes letartóztatása előtt munkanélküli volt, és korábban már követett el bűncselekményeket (személyi szabadság megsértése, testi sértés) édesapjával szemben, amiért el is ítélték.

Ezekkel a sorokkal vezette be a nem mindennapi bűnügyről szóló cikkét Békés megye egyik hírportálja 2013. szeptember 11-én, egy nappal a II. fokú tárgyalás előtt. Bár ezek a szavak is sejtetik, a Békés megyei, közel 3 ezer 500 lakosú községben történtek különösen megrázhatták az ott élőket, a történet részleteinek ismeretében ez a meggyőződés csak erősödhet. 

Az áldozatot, egy 

94 éves, nagyon rosszul látó,

mozgásában is korlátozott T. Jánost a lánya, a gyilkosság idején már 56 éves T. Mária gondozta, egy háztartásban éltek Gádoroson, ennek fejében az apja eltartotta a lányát. Az idős férfi nyugdíját testvére vette fel, és ő is kezelte.

2011. december 26-án Mária el is ment hozzá azzal, hogy apja közelgő névnapjára hivatkozva pénzt kérjen. A nő már itt is italozott, majd amikor kapott 2 ezer forintot, egy kocsmába tért be, ahol pálinkázott, és vett két liter bort. Ezután hazatért, de még mindig szomjasnak érezte magát, ezért tovább ivott, és szóváltásba keveredett az apjával.

Este 10 óra körül az ittas Mária már ütötte-verte a hálószobájában ágyában ülő áldozatát. Legalább

tizenkétszer ököllel arcon csapta,

és egy pontosan nem meghatározható, de mindenképp sarokkal vagy hegyes vonalas eszközzel a fejét, a mellkasát, az alhasát, a jobb felkarját, a jobb combját és lábszárát ütötte. Féktelen indulatában többször meg is karmolta az idős férfit. A döbbenetes események sora ezzel nem ért véget. Egyszer csak a lány egy, az ágy környékén talált késsel hastájékon is megszúrta az apját, aki megpróbált védekezni, és eközben több sérülést is elszenvedett.

Mikor az egyoldalú küzdelem befejeződött a magatehetetlen férfit az ágy előtt a

földön fekve, étlen-szomjan,

orvosi segítséghívás nélkül magára hagyta a lánya, és tovább folytatta az italozást. Másnap délelőtt a nő ismét megverte az apját, majd elment a kocsmába, ahol kávét, pálinkát ivott és vett egy üveg bort.

December 27-éndél körül egy szomszéd ment át T. Jánoshoz, hogy felköszöntse, és a földön fekve találta a vérző öreget. Ekkor megkérdezte a lányát, mi történt. Mire ő az apja felé legyintve annyit mondott:

”Dögöljön már meg.”

A szomszéd ezután bejelentést tett a rendőrségen. A kiérkező egyenruhások mentőt hívtak, az apát beszállították a kórházba, ahol még aznap megműtötték, de a férfi a késszúrás okozta több sérülés nyomán kialakult heveny hashártyagyulladás és következményes vérmérgezés következtében meghalt. Halála idejében érkező szakszerű segítség és műtét estén valószínűleg nem következett volna be – állapította meg az orvosszakértő. A gyilkos tettét beismerte, és a „Mégis, miért tette?” kérdésre roppant egyszerű magyarázatot adott. „Részeg voltam” – mondta. S valóban, ezt állítva nem is hazudott.

Védekezésre képtelen személy ellen

elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék T. Máriát, és ezért őt 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a döntés ellen Mária a büntetés enyhítése, védője eltérő minősítés, halált okozó testi sértés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettének megállapítása, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol a 18 év szabadságvesztésre rányomták a jogerős „pecsétet”.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az idős embert a több órán át elhúzódó bántalmazás során legalább harminc ütés érte. Az egyébként is mozgásában korlátozott férfi 13 órán át magatehetetlenül, a segítségnyújtás reménye nélkül, étlen-szomjan szenvedett, így a vádlott tette minden tekintetben különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősül. Erre is tekintettel az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott 18 éves büntetés nem eltúlzott, ezért a büntetés enyhítésére semmilyen lehetőséget nem látott.

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/43658/pics/15081554386575943_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?