Szerelmes férfiak, kegyetlen gyilkosok

magyar noir

Féltékenységből elkövetett emberölés. Megszámolni sem lehetne, hány bűnügyi tudósításban szerepelt már ez a „jellemzés”, amikor a bűn okát kutatták, elemezték. Korábban már én is írtam néhányról blogomban. De hogy középiskolás ölje meg 54 késszúrással a barátnőjét, talán még ebben a bűnsorban is kivételesen megrázó múltidézésnek számít.

Már pedig ilyen megtörtént. Több tanulmányi versenyen is induló, a bűnnel korábban soha nem találkozó 17 éves fiú osztálytársát ölte meg évekkel ezelőtt. Bár a bűncselekmény minden részletében valós, tekintettel a fiatalkorú elkövetőre és áldozatára, mind a helyszínt, mind a neveket megváltoztattam.   

Tinire támadt a zöld szemű szörny 

A gyilkos, (neve legyen mondjuk Lénárd)és a még kiskorú áldozat, (őt hívjuk Renátának)egy alföldi város gimnáziumában szerettek egymásba, és 2007 decemberétől együtt jártak. A boldogság azonban nagyon hamar szertefoszlott, mert a lány számára egyre terhesebbé vált a mindenkire féltékeny fiú.

Ezért kapcsolatuk 2008 májusának végén megszakadt, de a lány kezdeményezésére az év októberében újra összejöttek. Lénárd furcsa szerelme azonban nem változott. Ezt már nem viselte el barátnője, aki érdeklődni kezdett egy másik fiú iránt, aki ugyancsak osztálytársuk volt. Renáta 2009. május 9-én elmondta ennek a barátjának: találkozni fog Lénárddal, és bejelenti, hogy szakítani akar. Lénárd, ezt sejtve, május 10-én kérte apját, hogy másnap, tanítás után kettesben beszélhessen Renátával.

Május 11-én a szülők el is mentek otthonról. A tanítás után a fiataloké volt a lakás, ahol a lány közölte: részéről befejezettnek tekinti kapcsolatukat. A szerelem folytatásában reménykedő fiú ideges lett, fel-alá járkált a szobában, majd vitájuk közben kiment a konyhába, és a konyhaszekrény fiókjából magához vett egy kést.

Amikor visszatért, a kanapén ülő lányra támadva 54(!) sebet ejtett az alig 40-45 kilós testen. Renáta előbb ellenállt, védekezett, végül eszméletét elveszítve a kanapé előtti szőnyegre esett, és perceken belül meghalt. Lénárdegy törülközővel és egy ágyterítővel letakarta a szétszabdalt testet, a fürdőszobában megmosakodott, másik pólót vett fel. Amikor az anyja hazaért, megpuszilták egymást, aztán a fiú leszaladt a lépcsőn, a városban kóborolt, majd feladta magát a rendőrségen.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés 

bűntettében találta bűnösnek a bíróság Lénárdot, és 11 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Vagyis ha a börtönben jól viselkedett, talán ma már ismét szabadon éli életét.

– A féltékenységből elkövetett gyilkosságok mindig is gyakran előfordultak, bár az valóban megdöbbentő, hogy néhány év alatt az Alföldön számos ilyen szörnyű tragédia következett be” – mondta el néhány éve, a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjeinek életét, hétköznapjait kutató munkám során Éles Éva alezredes, a Csillag börtön klinikai szakpszichológusa.

Az alezredes szerint ami a napjainkban történő „szerelmi bosszúkat” leginkább megkülönbözteti a korábbi esetektől, az éppen az elképesztő brutalitásuk. Erre csak részben magyarázat az, hogy maga a bűnözés is egyre kíméletlenebbé válik. Az emberekben megnőtt a szabadság, a „mindent megtehet” érzése, az uralkodási és birtoklási vágy, miközben csökkent a belső kontroll ereje.

– A nők elleni támadások kegyetlensége mögött a női és férfi szerepek átértékelődése is meghúzódik. A férfiak egyre inkább csupán 

„élvezeti cikket” látnak a nőben, 

olyan személyt, aki vágyaik kielégítésére szolgál. A nő valaha a gondoskodás, az anyai szeretet, a védelmet biztosító személy képében jelent meg a férfiak túlnyomó többsége előtt, ám a klasszikus családmodell széthullásával ez megváltozott, a nő birtokolható tárgy lettsajnos sokak szemében. Amikor ez a „tárgy” életre kel, vagyis megfogalmazza saját vágyait, netán még szembe is mer szegülni a férfival, mondjuk úgy, hogy bejelenti: új társat keres, hirtelen robbanó indulatot vált ki.

Éles Éva úgy véli, a férfiak nagy része, éppen a férfias magatartást veszítette el. A családok nagyszámú széthullásával nincs követhető apamodelljük, egész életükben nők irányítják a sorsukat, anya, óvónéni, tanító néni, tanár néni, feleség formálja őket, így nőies lett a konfliktusokra adott válaszuk is. Korábban egy párkapcsolat lezárását sokkal nagyobb toleranciával viselték, vagy ha nem, egyetlen késszúrással, baltacsapással végeztek szerelmükkel.

– Az elmúlt években történt leszámolások ezerszer inkább hasonlítanak egy hisztérikus nő dühkitörésére, mint egy – bármennyire is borzalmas kimondani – de férfias mintát követő bosszúra. Áldozatuk teljes elpusztítására törekszenek, mivel többnyire rendkívül labilis idegzetű emberek, egyszerűen képtelenek leállítani az indulati cselekményüket. A férfiak önbecsülése alacsonyabb, mint az előző évtizedekben, a munkahelyvesztés esetén nehezebben találnak munkát, gyakran kevesebbet keresnek társuknál. Ezt jobban elviselik, bár ez is fájdalmas, azonban szexuális partnerük hűtlenségét már nem – mondta a szakember.

A pszichológusnő szerint a mind brutálisabbá váló elkövetéseket csak a jog, a büntetés nem képes megfékezni, a család szerepének ismételt felértékelésére lenne szükség. De leginkább olyan, egymásról gondoskodó családi közösségekre, ahol az emberek szóba állnak egymással, kibeszélik gondjaikat, hiszen ez a feszültségoldás legfontosabb eszköze, nem pedig családban, de elmagányosodva kínlódnak egy ezernyi stresszel támadó, felpörgetett hétköznapokból összerakott világban.

Ez a beszélgetésem, mint már említettem, évekkel ezelőtt zajlott. Kérdem én: az elmondottak vajon érvényüket vesztették?

 

Bátyi Zoltán

 

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/43113/pics/15069592645063012_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?