Anyja csalta gyilkolni a fiát

magyar noir

Milyen anya az, aki emberölésre buzdítja saját gyermekét? És milyen fiú lehet az olyan, aki kamasz fejjel még segít is az anyjának gyilkossági tervet kovácsolni? Ha erre nem is kínálhatok pontos választ, közös történetük mindenképp elgondolkodtató fejezete a magyar bűntörténelemnek. 

„Te leütöd, én meg majd megfojtom, és elvesszük a nyugdíját!”

Elképzelhető, hogy a tervet csupán egy ilyen mondatban foglalta össze az asszony. A kiszemelt áldozatra, egy nyugdíjas férfire a kunbajai ABC áruházban figyelt fel anya és fia 2005. április 29-én délelőtt.

Kevés nyugdíjért embert ölni?

Miközben a férfi nem él egyedül? Nagyon kockázatos lenne, ellenkezett a 15 éves fiú, akinek anyja, F. H. a beszélgetés idején mindössze két hónapja múlt harmincegy éves. Tapasztalt bűnözőként – elítélték már lopásért, közokirattal visszaélés miatt, s elítélték bankkártya manipulációk miatt is – elfogadta az érvet.

Talán próbálkozzunk a szomszédjánál – állt elő az ötlettel a fiú. Újabb kiszemelt áldozatuk is nyugdíjasként töltötte napjait. A pénzre éhes tervezgetők tudták róla, hogy szívesen időzik el a kocsmában, nem veti meg az italt, s gyakorta próbálja ki szerencséjét az italboltban felállított játékautomatákon. Nagyobb összeg ugyan szóba sem jöhetett, hiszen K. J. nyomorúságos körülmények között élt, házában az áramot, mivel nem fizetett, már régen kikapcsolták. Így amikor K. J. esténként ittasan hazabotorkált otthonába, sötétség fogadta. Mint ahogy a gyilkosságra szövetkező anyát és fiát is, akik 2005. április 29-én Kunbaja egyik kocsmájából – miután látták, hogy az idős férfi megelégelte a fröccsök kínálta szórakozást – kiszemelt áldozatuk nyomába eredtek.

A betörés valóban nem okozott különösebb gondot. A konyhába bejutva egy hosszú ujjú

pólót használtak fáklyaként

miközben értékek után kutattak. Egy több darabból álló ételszedő készlettel lettek gazdagabbak. A zajra felébredő házigazdát is a póló fényénél faggatták arról, hova rejtette pénzét. Miközben a fiú az idős embert vallatta, arra is maradt idejük, hogy alaposabban átkutassák a házat. Közben egyre hizlalták a tűzet is, amitől lángra kapott a szekrény ajtaja is, a szobát meg egyre nagyobb füst borította el. Csak éppen a nagy zsákmány váratott magára.

Az anyja hiába fenyegette megöléssel is a letámadott férfit, az csak azt hajtogatta: nincs pénzem, eljátszottam a játékgépen. Nem sokkal később a fiú már egy pofonnal próbálta beszédesebbé tenni a férfit, majd amikor az ágyra esett, fejbe is rúgta a ház gazdáját, aki elveszítette eszméletét.

Amikor a támadók elmentek a házból, égő tüzet, magatehetetlen férfit hagytak hátra. A fojtogató füsttől végül a házgazda magához tért, sikerült eloltania az itt-ott lángoló tüzeket is, majd szomszédjához menekült, segítséget kérve. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a hálószobában terjedő tűzre még időben felfigyeltek, ugyanis minden esély megvolt arra, hogy az épület lángba boruljon, s az idős ember a romok alatt köszönjön el az élettől.

Ez vajmi keveset izgatta a gyújtogatókat. Az már jóval inkább, hogy pénztárcájuk éppen olyan lapos maradt a betörés után, mint korábban volt. Ezért már másnap újabb akcióba kezdtek. Az anyának már korábban feltűnt, hogy az egyik kunbajai ház ablakába kitett papír. Eladásra szánt holmikat hirdettek ezen. Az anya délelőtt be is csöngetett a házba azzal az ürüggyel, hogy szőnyeget szeretne venni. A gazdaasszony beengedte az udvarra, elbeszélgetettek, és a rövid csevegésből kiderült: eladó szőnyeg ugyan akad a háznál, de jobb lenne, ha a vevő később térne vissza, hogy tudjanak elég időt szánni az üzletre. A látogatás nem is maradt el. Csak éppen az indulás előtt az anya és fia döntött:

még aznap este megölik K.-nét.

Pontosan megbeszélték azt is, miként végeznek az asszonnyal, és hogyan leplezik el a gyilkosságot. Az anya egy zoknit adott fiának, ráparancsolva, ezt mindenképp húzza a kezére, s maga is eltett indulás előtt egy pár zokni.

Este nyolc óra körül becsöngettek a „vásárlók” áldozatuk kapuján. A gyanútlan nő a teraszhoz kísérte őket, ahol már előkészítve várták a reménybeli vevőket a szőnyegek. Miközben az asszonyok beszélgettek, a fiú a háziasszony háta mögé került, majd anyja jelére – aki egy fejbiccentéssel „üzen”, lehet támadni – hátulról átkarolta a ház asszonyát, leszorította a karját, befogta a száját.

A megtámadott próbált ugyan védekezni, segítségért is kiáltott, de a fiú leteperte a földre. Nem tétlenkedett az anyja sem: egyik kezével befogta a nő orrát, a másikkal pedig ő is erősen szorította a vergődő áldozatukat. Néhány perc múlva az asszony elveszítette eszméletét. Támadói halottnak hitték, ezért elengedték. Nem sokkal később az eszméletlen nő lába megrándult. Amikor az anya megbizonyosodott arról, hogy K.-né él, a támadók bevitték az asszonyt a házba, lefektették egy szőnyegre, s az anya egy díszpárnával megfojtotta.

Most már csak azt kellett bebizonyítaniuk, hogy a házigazda nem gyilkosság, hanem baleset áldozata lett. Ezért K-né holttestét bevitték a fürdőszobába, félig-meddig levetkőztették, és hasra fektetve csúsztatták be a kádba. Mielőtt a nőt a kádba tették, az anya levette a holttestről az arany tárgyakat, köztük gyűrűket, nyakláncot, fülbevalókat. Csak ezt követően engedtek vizet a kádba. Majd már újabb értékek után kutatva ékszereket, bizsukat és 20 ezer forint készpénzt vettek magukhoz, és elhagyták a házat.

A tettesek lebuktatására nem kellett sokat várniuk a gyilkosság hírtől megdöbbent kunbajaiaknak. Május másodikán már el is rendelték az anya és a fiú előzetes letartóztatását, a nyomozók ugyanis egy percig sem hitték, hogy az áldozat halálát baleset okozta.

Érdekesen működött a bíróságon már II. rendű vádlottként megszólított asszony anyai ösztöne. Miközben a gyerek beismerő vallomást tett, anyja kihallgatás során végig fia ellen vallott, azt állítván, ő tulajdonképpen csak szőnyeget akart venni, de amikor meglátta, hogy gyereke lefogja áldozatát, és fojtogatni kezdi, a fiú kérésére segített neki.

A Szegedi Ítélőtábla végül a fiút több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért, mint társtettest 8 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Anyja – ugyanezen bűnökért – életfogytig tartó fegyházat kapott, kimondva: büntetéséből legkorábban 30 év letöltése után szabadulhat. 

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/42690/pics/15059123146251506_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?