Testvérével ment ölni a békéscsabai szerelmes

magyar noir

L. Csaba jól ismerte az igazságszolgáltatás ügymenetét, amikor megismerkedett V. Eszterrel, hiszen korábban többször is elítélték különböző bűnökért. Nem is egyszer lopás miatt vonták felelősségre, máskor súlyos testi sértés, netán orgazdaság miatt kellett leülnie a vádlottak padjára. A kamaszlányt azonban ez nem zavarta, talán abban bízva, hogy a szerelem majd megváltoztatja kedvesét. Négy éven át, 2005 és 2009 között élettársi kapcsolatban élt a közmunkásként dolgozó, korábbi kapcsolatából származó két gyerekével vajmi keveset törődő, hat osztályt végzett, semmilyen szakképesítéssel nem rendelkező Csabával Tiszapüspökiben.

Nem volt ez felhőtlen viszony, hiszen a harmincas éveiben járó párja 

többször is megverte a lányt, 

aki ezt megelégelve 2009 áprilisában elköltözött nagymamájához Békéscsabára. És ettől kezdve szerencsétlennek egyetlen nyugodt perce sem maradt. A hiúságában mélyen megbántott, erőszakos férfi már aznap telefonon, majd másnap személyesen is megkereste, azzal fenyegetőzve, hogy ha nem megy vele haza, meg fogja ölni. Vélhetően a lánynak minden bátorságát össze kellett szednie ahhoz, hogy ellent mondjon, de megtette – egykori, követelőző élettársának egyedül kellett otthagynia a házat.

De a düh tovább forrt a férfiban. 2009. április 11. és június 18. között többször is megöléssel fenyegette telefonon a lányt, akit e-mailekkel is zaklatott. Ám ez sem volt elég az egyre inkább feldühödő férfinak – ezeket a fenyegetéseket megismételte Tiszapüspökiben a lány nevelőapjának és édesanyjának is. Majd április 21-én Szolnokon támadt botrányos körülmények között szerelmére. Elment a Szolnoki Kereskedelmi Szakközépiskola épülete elé, ahol a lány tanult. A volt élettárs újra olyan hangnemben követelőzött, mint napokkal korábban többször is. A hazacsábítás természetesen nem járhatott eredménnyel, 

újabb veszekedés robbant ki 

az egykori szerelmesek között. Csaba megmarkolta Eszter karját, majd megfenyegette, hogy a nála lévő késsel meg fogja szurkálni. De a lány nem ijedt meg, és arra gondolt: fenyegetésre csak fenyegetéssel válaszolhat. „Szólok a rendőrségnek!” – támadott félelmében Eszter, mire Csaba ugyan elengedte a karját, de követte a kollégiumba igyekvő lányt.

A kollégium előtt a férfi megint nem tudta türtőztetni magát – kiabálni kezdett, szidalmazta a lányt, és ekkor már azzal fenyegetőzött, hogy nem csak Eszterrel végez, hanem megöli a családját is, majd megütötte és leköpte a szerelmét. Eszter még aznap a feljelentést tett, amit egy hónap múlva újabb feljelentés követett. Ugyanis május 22-e és 25-e között egy internetes portálon üzent Eszternek Csaba: ha nem tér vissza hozzá, elintézi. Ezért május 25-én a Békéscsabai Rendőrkapitányságon zaklatás miatt kért védelmet Eszter maga és családja számára.

Amikor rá állt az ügyre a bűnügyi apparátus gépezete, Csaba ellen garázdaság vétsége miatt indult nyomozás a Szolnoki Rendőrkapitányságon. Be is idézték az erőszakos férfit, akinek ekkor inába szállt a bátorsága, nem akart elmenni a rendőrségre. Ezért elhatározta, hogy 2009. június 18-án elutazik Békéscsabára, és ráveszi a lányt, vonja vissza a rá nézve terhelő vallomását. Ugyanezen a napon megkérte a testvérét, Károlyt, hogy utazzon vele ő is a békési megyeszékhelyre, és segítsen abban, hogy akár erőszakkal is, de hazavigye Esztert. Efféle akcióba Károly még nem vett részt, de azért nem állt ő sem bűntelenül az Úr színe előtt már akkor sem. Ugyanis a bátyjához hasonlóan közmunkásként dolgozó, kétgyerekes apát – akiről az orvosszakértők később azt a jellemzést adták, hogy „intelligenciája a normalitás alacsony szintjén áll, emellett érzelmileg labilis személyiségzavarban szenved” – korábban többször is elítélték, lopás, garázdaság és súlyos testi sértés miatt. Talán ennek az előéletnek, talán a testvére szeretetnek tudható be, hogy az öcs azonnal igent mondott bátyja hívó szavára.

A vádlottak Békéscsabára érve elmentek annak a háznak a közelébe, ahol a lány lakott, és egy sörözőben italozni kezdtek. Csaba ekkorra már 

döntött: a lányt meg fogja ölni, 

ha nem megy vele haza, és nem vonja vissza a vallomását. Ezt elmondta öccsének is.

Aznap este Eszter észrevette a férfiakat, gyanította, nem kedveskedni jöttek, ezért értesítette a rendőrséget. A rendőrök igazoltatták a testvéreket, Csabától el is vettek egy kést, majd mivel – miként a jog fogalmaz: más intézkedésnek nem álltak fenn a törvényes lehetőségei – útba indították a vádlottakat az állomás felé, rájuk parancsolva: hagyják el a várost. De ők nem utaztak el, ott éjszakáztak, majd másnap, június 19-én Csaba vett egy kést. Ezután ismét italból merítettek bátorságot, majd június 20-án hajnalban elmentek a házhoz, ahol a lány lakott. Bemásztak az udvarra, és egy fészerben elrejtőztek, arra várva, hogy Eszter egyedül legyen. A várakozás alatt megbeszélték, hogy Csaba megöli a lányt, míg testvére a ház előtt figyel, és ha jön valaki, fütyüléssel jelez majd.

Június 20-án délben Csaba észrevette, hogy a lány egyedül maradt a ház konyhájában. Ekkor Károly kiment a ház elé, míg Csaba bal kezében egy cserépléccel, jobb kezében a késsel bement a házba. Ismét arra akarta rávenni a lányt, hogy menjen vele haza, de Eszter Csabát meglátva segítségért kiabált unokatestvérének. Ekkor Csaba agya teljesen elborult, 

legalább hétszer megszúrta Esztert, 

majd a lány segítségére érkező unokatestvér felé fordulva a cserépléccel ütött, mire az kimenekült a konyhából. Csaba sem maradt tovább, elszaladt a házból. A lány nem élte, nem élhette túl ezt a támadást, a hivatalos orvosi jelentés szerint „a sértett halála erőszakos okból, mellkasi szúrt sebzés, a szív szúrt sérülése, szívburki vérgyülem, szívfolyás következtében állt be.”

A Szegedi Ítélőtáblán született meg végül a jogerős ítélet 2011 májusában. Az előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt Csabát életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, kimondva 33 év fegyházban letöltött büntetés után szabadulhat legkorábban. Öccse, ki bűnsegédként vett részt a szörnyű gyilkosságban 9 év fegyházbüntetést kapott. Vagyis a késsel gyilkoló „szerelmes” már 72 éves lesz, amikor kiléphet a börtön kapuján. Ám az aligha lehet vigasz Eszter családjának, hiszen az ő lányuk még a 18. születésnapját sem ünnepelhette meg.

 

Bátyi Zoltán

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/41689/pics/15039164205103224_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?