Hány embert ölt a kukázós uzsorás?

magyar noir

Több szempontból is érdekes az 1959-ben született Rostás Mihály  bűnügye. Kezdjük talán azzal, hogy ha valaki felidézi a tényleges életfogytiglanra ítéltek történetét, gyorsan kiderül, Rostást az elsők között ítélték erre a sokat vitatott, a magyar törvények értelmében legsúlyosabb büntetésre. Rostás beírta magát a magyar bíróságtörténelembe is, ugyanis ő volt az első, akit a Szegedi Ítélőtábla újjáalakulása után TÉSZ-szel büntetett. És még említhetek egy harmadik indokot is: a Gyulán élők közül sokan még ma is úgy hiszik: Rostás több embert ölt meg, mint amennyit végül rá tudtak bizonyítani. De erről majd később…

Illusztráció

Történetét kezdjük talán azzal, hogy Rostást a TÉSZ-es ügye előtt már többször is elítélték, nem is akármilyen bűnért. Még a nyolcvanas években 

16 évet kapott emberölésért, 

és 1996-ot mutatott a naptár, amikor kedvezménnyel szabadulhatott. Négy évig nem is követett el semmi törvénybe ütközőt (vagy mégis?), de 2000-ben már nem bírta megfékezni erőszakos természetét. Az év június 16-án, nem sokkal déli 12 után támadta meg egy Gyula és Sarkad között lévő buszmegállónál Á. Jánost. A dulakodásból menekülni próbáló, több sebből vérző áldozatát késsel kényszerítette pénz átadására, aki a buszmegállóba érkező két férfitől kért segítséget, majd sikerült a buszra felugrania. A megtámadott maradandó sérüléseket szenvedett.

Ezután már felgyorsultak az események.

Rostás régóta ismerte Sz. Istvánt és F. Péternét, akik élettársi kapcsolatban éltek Gyulán. A szeszes italokkal tartós barátságban álló, gyakorta veszekedő párnak többször adott kölcsönt uzsorakamatra Rostás. 2000. június 18-án este Sz. Istvánék házánál szóváltás alakult ki Rostás és Sz.-ék között, s az egyszer már gyilkosságért elítélt férfi  több késszúrással megölte Sz. Istvánt és F. Péternét is. Tettét másnap testvérének mondta el, a holttesteket június 20-án fedezték fel. Sz. mellkasán hat, hátán két, szúrásos sérülést találtak, 

F. Péternét tízszer szúrta meg 

a vádlott – derült ki a szakértői vizsgálat során.

Több emberen, különös visszaesőként elkövetett emberölés, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és rablás miatt a Békés Megyei Bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte 2002. június 18-án. Rostás ugyan felmentésért fellebbezett, de ez semmilyen eredményre nem vezetett – a Szegedi Ítélőtábla, mint ahogy azt már említettem, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését jogerőre emelte.

A 2000-es évek elején a szegedi Csillag börtön jelölték ki a legsúlyosabb büntetésre ítéltek „otthonául”, így Rostás is ide költözött be. A hírek szerint nyugodt, békés életet élt ezek után, komolyabb fejtörést nem okozott őrzőinek. Annál inkább a rendőrségnek.

Ugyanis 1998. január 14-én eltűnt Gyulán Szathmáry Nikolett, miután nem érkezett haza az iskola utáni néptánc szakkörről. A hétéves kislányért egy ország aggódott. Akkor még mindenki reménykedett, de sajnos hiába. Nikolettet megölték. De vajon ki?

„Sohasem nyugodhat a kislányom gyilkosa, amíg élek, keresni fogom – ígéri eltökélten Szathmáry Nikolett édesanyja. Harcában nyugdíjas rendőr férje is segíti. Iszály János zászlós annak idején részt vett a közel két évtizede eltűnt kislány keresésében. Szerelmük is akkor kezdődött.” – írta 2017 januárjában a Lokál című újság.

A lap beszámol arról is riportjában, hogy a gyulai kapitányságon három évig szinte mindenki csak Niki eltűnésén dolgozott, míg egy nádvágó bejelentette, hogy a város szélén, egy kék zsákban holttestet talált. Ez 2001. február 20-án történt, és ezután derült csak ki, hogy Nikit elrabolták, majd meggyilkolták. Amikor a DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy Niki maradványait találták meg, az anya összeomlott.

– Attól a naptól már nem a gyerekemet keressük, hanem aki bántotta őt. Sohasem nyugodhat Niki gyilkosa, mert nem adjuk fel, hogy megtaláljuk. Már huszonhét éves lenne. Amíg élek, gyászolni fogom őt – idézte Niki édesanyjának szavait a Lokál.

Hogy miért írom ezt le? Mert Gyulán elterjedt a hír, hogy talán Rostás Mihály kukázó lehet a tettes, aki korábban már ült gyilkosságért. Hogy min alapult a gyanú Rostás bűnözői múltja mellett? Egy érdekes tényen, miszerint a piaci kukák, Niki maradványainak megtalálási helye és Rostás Mihály lakhelye között egyenes vonal volt húzható.

Nikolett ügyében kihallgatták Rostást,

még hazugságvizsgálatnak is alávetették. De nem jelzett semmi olyat a gép, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy Rostás lenne Nikolett gyilkosa. Igaz, ez még a holttest megtalálása előtt történt. A fokozott rendőri figyelem – mint azt a 2000-ben elkövetett kettős gyilkosság is mutatja – nem különösebben zavarta a kukázós uzsorást. Később Rostás békés-csillagos hétköznapjait is megtörték a nyomozók, többször is kihallgatták az ország egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében, mint esetleges tettest. Így a testmaradványok azonosítása után ismét felkeresték a rendőrök, azonban ekkor már nem volt hajlandó alávetni magát a hazugságvizsgálatnak.

Niki édesanyját persze több újság is faggatta az elmúlt évek során. A Bors riporterének 2014 januárjában így idézte fel kislány emlékét, a szörnyű bűncselekményt:

– Minden év január 14-én végigsétálok Gyulán, szeretném, ha Niki ügye sosem merülne feledésbe. A nyilvánosság adhat esélyt arra, hogy a tettes végül lebukjon. Akárcsak a gyulaiak többsége, én is úgy érzem, hogy a gyilkos a városunkban él. Szerintem Niki holtteste jóval a kislányom eltűnése után került megtalálásának helyszínére, tehát logikusnak tűnik, hogy egy helybéli ölte meg és cipelte őt oda.Létezett egy olyan verzió, hogy a lányom gyilkosa korábban már ölt embert, és ezért életfogytiglani börtönre ítélték. Ez az ember azóta is ül, de őszintén szólva nem tartom valószínűnek, hogy ő a tettes.

Nikolett gyilkosa a mai napig nem ismert. És Rostás Mihály szavaiból már biztos nem derül ki, joggal gondolták-e tettesnek, netán teljesen ártatlan ebben az ügyben. Ugyanis Rostás a szegedi Csillag börtönben tavaly, 2016-ban súlyos betegségekben elhunyt, tényleges életfogytig kiszabott fegyházbüntetése valóban élete végig tartott. 

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/40674/pics/15011477221207600_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?