Bérgyilkos végzett a szerelmes gyilkossal

magyar noir

Legkorábban 68 évesen szabadulhat a fegyházból a makói P. József. A most 28 éves férfit több emberen elkövetett emberölés miatt csütörtökön jogerősen ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla.” – adta hírül 2010. március 28-án csütörtökön a  Csongrád megyében megjelenő Délmagyarország című napilap.

A cikkből az is kiderült, hogy aljas indokból, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt született ez az ítélet. Ezzel jogerősen is lezárult az ügy, ami 2008 május óta – amikor egy makói családi házban egy 21 éves lányt, nagymamáját és a lány korábbi barátját, S. Norbertet találták holtan – számos kérdést felvetve, sok teóriát felállítva foglalkoztatta a Maros-parti városban élőket.

Nem véletlenül. Ugyanis a bűntény elkövetésével gyanúsított férfi elfogása után egy ideig azt sem lehetett tudni biztosan, kit ki ölt meg, és tulajdonképpen miért is végzett áldozatával a gyilkos. Természetesen a már említetten kívül több újságcikk is foglalkozott a felkavaró bűnténnyel, azt kutatva, milyen ember is igazán P. József, mi vezethette a férfit odáig, hogy bérgyilkosságot vállaljon és saját barátjával végezzen. Most ezekből idézek néhány mondatot. Az első a gyilkos jelleméről ad képet:

„Józsefnek három édestestvére és négy féltestvére van. Édesanyja gyakran ivott, a családban mindig kevés volt a pénz. A fiú rossz tanuló volt, szinte minden évben megbukott, de aztán a pótvizsgán rendszerint átengedték. Ipari tanuló korában ellopott egy biciklit. Később a templomban egy idős asszonytól a pénztárcáját lopta el. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértés miatt. Megverte anyja élettársát, mert az a húga kisgyermekét „a grabancánál fogva dobálta”. Nem volt alkoholista, de alkalomszerűen ivott.”

A második pedig már arra ad magyarázatot, miért terelődött olyan gyorsan P. Józsefre a gyanú:

„A tárgyaláson egy tanú azt vallotta: ő személyesen hallotta, hogy P. József a makói Török-kocsmában azzal kért pénzt a kutyamenhely gondnokától, hogy hamarosan visszaadja, mert 20 millió forintért elvállalta, hogy két embert eltesz láb alól. A tanú szerint kétmilliót ígért a gondnoknak és őneki, ha alibit biztosítanak neki, de kinevették, hogy biciklivel sem nyom többet ötven kilónál. A tanú nem tudott arról nyilatkozni, kinek lett volna 20 millió forintja, hogy kifizesse a megrendelt gyilkosságot.

 

Az elhagyott szerelmes bosszúja

 

De most már következzenek részletesen azok a tények, amiket az eljárás során bizonyítani tudtak a hatóságok.

A nyolc általánost végzett, alkalmi munkákból élő, korábban négy alkalommal büntetett P. Józsefnek gyerekkora óta barátja volt az 1982-ben született S. Norbert. Kapcsolatuk meglazult, de megmaradt, amikor Norbert 2002 áprilisában megismerkedett nála öt évvel fiatalabb B. Noémivel. Miután a lány 2008 áprilisában szakított Norberttel, ismét naponta találkozott a két barát.

Norbert nagyon nehezen viselte, hogy a lány véget vetett szerelmüknek, ezt nem is tudta elfogadni, szerette volna kapcsolatukat felújítani. Ettől azonban Noémi mindvégig elzárkózott, mivel időközben új szerelmi kapcsolata lett. Ám Norbert nem törődött bele az elutasításba, rendszeresen eljárt volt barátnőjéhez, akit rossz idegállapotára, pszichiátriai kezelésre és öngyilkossági gondolataira hivatkozással érzelmileg zsarolt, s emellett telefonon is rendszeresen zaklatta a lányt.

Norbert kiderítette azt is, hogy volt barátnőjének ki lett a párja, és egyedül, illetve alkalomszerűen P. Józseffel figyelte a lányt és annak új barátját. Norbert ezért a segítségéért utólag meg nem határozható mennyiségű pénzt adott a vádlottnak. A kialakult helyzetet nehezen viselő Norbert egyszer megkérdezte Noémit, mi lenne, ha megölné új barátját. Ebben az időben Norbert fel is hívta ezt a férfit, és közölte vele, hogy Noémi mindenáron az övé lesz.

Miután Noémi továbbra is elzárkózott a régi kapcsolat megújításától, Norbert elhatározta, hogy megöli volt barátnőjét. Ám úgy érezhette, ehhez a bűntetthez társra lesz szüksége, így 2008 április végén több millió forintot ajánlott fel P. Józsefnek, ha segít neki Noémi és egy másik személy megölésében. József a barátja ajánlatát elfogadta, megkezdték az előkészületeket, váltóruhát tettek a Norbert által használt, de apja tulajdonában lévő autóba.

 

Senki ne legyen otthon

 

Az elhagyott szerelmes 2008. május 17-e előtt úgy egy héttel megbeszélte Noémivel, hogy elviszi tőle a nála maradt holmiját. Akkor abban egyeztek meg, hogy május 17-én délután 3 órára megy el a férfi volt barátnője lakására, és azt is kérte a lánytól, hogy ebben az időpontban rajta kívül senki ne legyen otthon. A megbeszélteknek megfelelően május 17-én Norbert autóval elindult Noémi lakására, de előtte felvette Józsefet, aki indulásuk előtt eltett egy téglát azzal azért, hogy a gyilkosság után a helyszínen összeszedett bűnjeleket ennek segítségével vízbe süllyesszék. József és Norbert emellett egy-egy kést is magával vitt.

Miután a két férfi biztos lett abban, hogy a lány szülei nincsenek otthon, néhány saroknyira megálltak Noémiék házától. Itt József a kocsiból kiszállt azért, hogy a lány házához gyalog menjen, ugyanis azt a látszatot akarták kelteni: Noémi lakóhelye előtt csak véletlenül találkoztak össze. Amikor József a házhoz ért, Norbert már ott beszélgetett volt barátnőjével. Nem sokkal utána mindhárman bementek a lakásba. Norbert és Noémi elkezdték pakolni a férfi ottmaradt holmijait, és eközben összevitatkoztak. Ekkor József elővette a ruhájába rejtett kést, amit átadott Norbertnek, aki ezzel a mintás, műanyag nyelű késsel rátámadt a guggoló testhelyzetben lévő, CD lemezeket válogató lányra, és többször a nyakán és a hátán is megszúrta.

 

Tüdőt sebzett a halálos döfés

 

Noémi felállt, szembefordult támadójával, védekezni próbált, de Norbert ismét többször megszúrta szerelmét a fején és a mellkasán. A lány a földre esett, a hátán feküdt, amikor Norbert tovább folytatta a bántalmazását, a szúrásokon kívül többször arcon is ütötte volt barátnőjét. Noémi, akinek a testén mintegy húsz sérülésnyomot fedeztek később fel, rövid időn belül életét veszítette. Halálát – miként a szakértői véleményben fogalmaztak – „a jobb tüdő többszörös szúrt sérülése következtében kialakuló vérveszteség, vérbelehelés idézte elő. Életét idejében érkező szakszerű orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.”.

A gyilkosság végén megjelent az előszoba ajtajában a 78 éves Sz. Pálné. Noémi nagymamája, aki a szülőkkel együtt abban az ingatlanban lakott, ahol Noémi. Sz. Pálné az előszobába vezető lépcsőn akart felmenni, de ezt Norbert észrevette, ellépett áldozatától, és az ajtónál szembe került Sz. Pálnéval, akit nyakon szúrt. Sz.-né másodpercek alatt elvesztette minden erejét, a lépcsőtől hátrafelé támolyogva a folyosó szemben lévő falának kiszögelésébe zuhant. Ekkor Norbert hozzálépett, és fején, valamint váll és nyaktájékon többször megszúrta az asszonyt. A szúrások közben a kés pengéje eltört. Sz.-né 12 sérülést szenvedett el, ezek közül nyaki sérülése okozta rövid időn belül bekövetkező halálát.

A lefolytatott eljárás során nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a vádlott Sz. Pálné meggyilkolásában részt vett.

 

A megbízó nem fizetett

 

A két áldozat megölése után Norbert közölte Józseffel, hogy a „segítségért” ígért több millió forintot nem fogja kifizetni. Ha pedig ő a két ember megölése miatt „megbukik”, úgy Józsefre terhelő vallomást fog tenni. E kijelentést követően József és Norbert dulakodni kezdett, József elvette Norberttől a fekete markolatú kést, a háta mögé került, és nyakon szúrta a barátját. Norbert a földre került, erősen vérezni kezdett. József mellé térdelt, és a késsel újabb sebeket ejtett Norbert nyakán, illetve a bal lapockájánál. A szúrások közben a kés pengéje kiszakadt a markolatából. E támadás során József 7 sérülést okozott Norbertnek, aki a nyak bal oldalát ért szúrásba halt bele.

József ezután még a helyszínen levetette vérrel szennyezett farmerját, összeszedte a két kés markolatát, a kiszakadt késpengét, majd azokat levett nadrágjába csavarva elhagyta a házat. Ezután a Norbert által használt autóhoz ment, és elindult a Makóhoz közeli Maroslele irányába. Mintegy 10 kilométert haladt a falu felé, amikor megállt egy bekötőútnál. Ott a véres ruháit levetette, átöltözött a már korábban a gépkocsiban elhelyezett váltóruhájába, majd a vérrel szennyezett kék pólóját és kék melegítő felsőjét a saját és Norbert mobiltelefonjával, egy baseball sapkával, valamint a bűncselekmény helyszínén összeszedett bűnjelekkel együtt egy nejlonzacskóba tette.

 Mikor mindezzel végzett, áthajtott Maroslelén, a falut követően a 13-as kilométerkőtől 300 méternyire, az útra merőleges csatornánál ismét megállt, és a csatornába dobta a téglanehezékkel megterhelt szatyrot. Ezután József Hódmezővásárhelyre hajtott, ahol egy parkolóban magához vette Norbert piros pólóját, egy 6 ezer forint értű hátizsákot és egy 10 ezer forint értű MP3 lejátszót, valamint 50 ezer forint készpénzt és a sértett bankkártyáját. Ezzel a bankkártyával megpróbált később 50 ezer forintot felvenni, de nem járt sikerrel.

 

Minimum 40 év rácsok mögött

 

József az autót egy parkolóban hagyta, majd autóbusszal Szegedre utazott, hol felkereste testvéreit, P. Erzsébetet és P. Lászlót. Itt a történteket este elmesélte lánytestvérének, s mint aki ezzel máris eleget könnyített a lelkén, a másik testvérével szórakozni ment. Csak másnap reggel 6 óra körül tért vissza a lakásba, ahonnan később továbbállt. De nem jutott messzire, ugyanis a rendőrség Józsefet 2008. május 18-án Szeged belvárosában elfogta.

A Csongrád Megyei Bíróság bűnsegédként, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, aljas indokból elkövetett emberölés, kifosztás és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek 2009. október 6-án Józsefet. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, kimondva: József büntetéséből feltételes szabadságra legkorábbi 30 év letöltése után kerülhet.

Az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt P. József ellen indított büntetőügyben a Szegedi Ítélőtábla részben megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét – többek között – az alábbiak szerint:

A vádlott élet elleni cselekményét előre kitervelten, nyereségvágyból, más aljas indokból illetőleg célból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésnek minősítette. Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt vádlott feltételes szabadságra bocsátásának időpontját – az I. fokú ítéletben kimondott 30 évvel szemben – 40 évben határozta meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása esetében törvényi minimum a feltételes szabadságra bocsátás megállapításakor a 30 év. Tekintettel a vádlott által elkövetett cselekmények súlyára, minősítésére, mindenképpen indokoltnak tartotta a táblabíróság, hogy ezt hosszabb időtartamban, 40 évben határozza meg. Az ügyész által kért tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést azért nem szabta ki az ítélőtábla, mert a vádlott a három emberölés közül kettőben, mint bűnsegéd vett részt.

Az ítélet jogerőre emelkedett, József pedig – mint arról már esett szó – 68 éves lesz, amikor legközelebb kívülről látja börtöne épületét.

 

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/39015/pics/14967341244550268_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?