Prostigyilkos a 44-es úton

magyar noir

Maguk a kurtizánok is tudják: a testüket áruba bocsátó lányok szerte a világon nagy veszélyben élnek. Legtöbbjük a stricijétől retteghet, de van, akit vendége küld a másvilágra. Mint ahogy tette ezt az a férfi, akit a Szegedi Ítélőtábla ítélt 2016 januárjában jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre.

Ha valaki alaposan körülnéz a világhálón, gyorsan észreveszi: nem csak az a kérdés, hány prostituálták ölnek meg egy évben a világon, hanem az is, hány gyilkost sikerül végül elfogni. Sokáig úgy tűnt, hogy történetünk főszereplője is megússza kegyetlen tettét, sőt mi több, akár még tovább is gyilkolhat az Alföldön. De mielőtt arról írnék, miket is követett el, nézzünk pár olyan esetet, amikor prostituált lett gyilkosság áldozata.

Balástya közelében, még 1998 augusztusában, miután zsineggel megfojtották, egy

vasúti sínre tették egy kurtizán testét,

akin aztán a pesti gyors hajtott át. A gyilkosságot a nemrégiben a Csillag börtönben öngyilkosságba menekült balástyai rém ugyan magára vállalta, de a bíróság ezt nem látta bizonyítottnak, így a mai napig nem tudni, végül is ki végzett a lánnyal. A 24 éves P. Piroska 2010. június 19-én Téglásnál, a 4-es főút pallagi elágazásánál lett gyilkosság áldozta. L. Erzsébetet 2010. augusztus ölték meg, a Karcagot Bucsával összekötő út menti vizesárokban találtak rá hullájára. Pár évvel ezelőtt Németországban a 23 éves, Nelly néven dolgozó magyar prostituáltat találták holtan egy chemnitzi lakásban, a 40 év körüli Sissy nevű magyar prostituálttal egy ismeretlen férfi Hohenhameln közelében álló lakókocsijában végzett.

És ez csak néhány kiragadott ügy a prostigyilkosságok tengeréből...

A Szegedi Ítélőtáblán – ahol egyébként egy kecskeméti prostigyilkos is ült már korábban a vádlottak padján – jogerős ítéletét 2016 januárjában hallgató, a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen élő 37 éves E. József,  2010 szeptemberében ismerkedett meg első áldozatával. Egy pontosabban nem meghatározható napon autójával haladt a 44-és úton Lakitelek és Nyárlőrinc között, amikor egy buszmegállóban észrevette a testét áruló 18 éves F. Viktóriát, aki az út mellett állva remélt mielőbb érkező, jól fizető vendéget.

A férfi és a lány között meg is köttetett az üzlet: megállapodtak abban, hogy a kurtizán orálisan elégíti ki a vádlottat, aki ezért 3.000 forintot fizet. A lány beszállt a vendége kocsijába, majd elmentek egy fenyőerdő közelébe, és az autóban sor került az orális szexre, amiért a férfi a megállapodásban szereplő összeget ki is fizette. Miután végeztek, a férfi visszavitte a lányt a buszmegállóhoz, majd távozott.

Néhány nap múlva, október 2-án József ismét

vásárolható testi örömre vágyott,

ezért visszatért a 44-es útra, és ott autózva ugyanabban a buszmegállóban megtalálta azt, aki nem sokkal korábban boldoggá tette. Ismét 3 ezer forintért vállalta a lány az orális szexet, így aztán  elautóztak a fenyőerdő széléig.

„A szexuális aktus során a nő sértő megjegyzést tett rám, mivel az aktus a potenciazavarom miatt nem jött létre” - vallotta később a gyilkos, aki ezért a lányra támadt. Dulakodni kezdtek, amit a gépkocsiból kikerülve tovább folytattak.

A feldühödött férfi ekkor már nagy erővel verte a prostituáltat, aki az ütésektől megtántorodva a földre zuhant. Támadója ekkor egy gépkocsiemelővel tíznél több ütést mért a fekvő Viktória fejére. Amikor a férfi látta, hogy a lány, aki 10 hetes terhes volt, meghalt, a holttestet a közeli erdőbe húzta, hogy elrejtse, majd a nő altestét lemeztelenítette. Ezt követően a hullát a lány kabátjával és a helyszínen talált szemetes zsákokkal letakarta azért, hogy ne találják meg. Legalábbis egy jó ideig ne…

(Végül 18 éves nő holttestét – konkrétan a gazból kilógó lábát – az útról leágazó egyik dűlőút mellett, a térdig érő fűben vette észre október 8-án délután egy autóval hazafelé tartó tanyasi házaspár.)

Közel két év telt el az újabb támadásig. Ekkor József T. Krisztinára támadt, aki 2012 augusztusának végétől a Kecskemét és Nyárlőrinc közötti 44. számú főúton dolgozott prostituáltként. A munkamódszere nagyon hasonlított Viktóriáéhoz. Beszállt a „kuncsaftok” kocsijába, majd egy földúton egy közeli félreeső helyre mentek, ahol az autóban sor került a megállapodás szerinti szexuális aktusra. Ezt követően a Krisztinát visszavitték a buszmegállóba.

2012. augusztus 28-án délután József a 44-es úton haladt autójával, amikor felfigyelt a lányra, akinél megállt a kocsival, és megegyeztek abban, hogy Krisztina

3 ezer forintért orálisan kielégíti

a férfit. Ez egy félreeső helyen meg is történt, majd visszatértek a főútra, József pedig, mint aki jól végezte dolgát, hazament Nyárlőrincre.

Valóban nagyon kedvére lehetett az aktus, esetleg már más ötlet forgatott a fejében, mert másnap délután 5 óra körül József ismét megállt a 44-es úton Krisztinánál, akivel újból abban egyezett meg, hogy a nő 3 ezer forintért szexszel a férfival. Ekkor azonban a történet új fordulatot vett, mivel József úgy vélte, miért is fizetne a testi örömért, ha még hasznot is húzhat inkább ebből a találkozásból. Mivel arra számított, hogy a nőnél prostitúcióból származó nagyobb összegű pénz lesz, József úgy tervezte, hogy a szex után elveszi a lány pénzét.

Az erről mit sem sejtő Krisztina beszállt a kocsiba, egy félreeső helyen József kifizette a kialkudott pénzt és beszélgetni kezdtek. A rablási szándék ekkor erősödhetett meg Józsefben, ugyanis a nő elmondta, hogy aznap már több „fuvarja” is volt, és nemsokára érte fognak jönni.

De József nem csupán a lány pénzét akarta elvenni, hanem arra is készült, hogy a nőt megöli a jobb oldali ülés alá tett konyhakéssel azért, hogy a gyilkosságnak ne maradjon tanúja. Amikor a szexuális aktus megkezdődött, a férfi az ülés alá nyúlt, majd többször is megszúrta a nőt. Krisztina védekezni próbált, de támadója kirángatta a kocsiból, miközben azzal fenyegette, hogy meg fogja ölni. A lány rimánkodott, hogy ne bántsa, de Józsefet nem tudta meghatni. A férfi bevonszolta Krisztinát a földút melletti akácosba, majd késével ismét többször megszúrta, főként a nyakára irányozva a döféseket.

A több sebből vérző nő

úgy tett, mintha meghalt volna,

ezért József – miután levágta a sértett nyakában lévő mobiltokot – otthagyta őt, majd gyorsan elhagyta autón a helyszínt. De nem ment üres kézzel: magával vitte Krisztina táskáját, a benne lévő mintegy 18 ezer forinttal, és nem hagyta ott a lány 2 ezer forintot érő mobiltelefonját sem.

Krisztina egy ideig a földön fekve várt, majd miután meggyőződött arról, hogy József valóban elhajtott, egy közeli tanyára ment segítséget kérni, amit meg is kapott. Így túlélte a támadást, de ahogy a jogi nyelv fogalmaz:  „a halálos eredmény elmaradása nem a vádlott szándékán, hanem a sértett védekezésén, illetve a szerencsén múlott.” Ez pedig annyit jelent, hogy ez esetben emberölés bűntettének kísérlete lett a vád József ellen.

Egészen pontosan előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék É. Józsefet, és ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a bíróság 35 évben állapította meg.

Az ügyész úgy látta, még ez is túl enyhe büntetés lenne két ilyen szörnyű tettért, ezért a vádlott terhére súlyosításért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést. József enyhítésért, részben felmentéséért, védője az I. vádpontban felmentésért, a II. vádpontban határozott idejű szabadságvesztés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely megváltoztatta az I. fokon kimondott ítéletet. József cselekményét 

nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel,

több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének minősítette. Emellett a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta, vagyis tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott két, teljesen kiszolgáltatott nő sérelmére követett el különösen brutális, élet elleni cselekményt, és csak a szerencsének, a sértett lélekjelenlétének köszönhető, hogy a második támadás esetben a sértett nem halt meg. A vádlott a cselekményét részben különös kegyetlenséggel, részben nyereségvágyból követte el, valamint több szakértő egybehangzó véleménye is az, hogy a vádlott a társadalomra nagyon veszélyes, esetében rendkívül nagy a bűnismétlés veszélye.

Ezért a Szegedi Ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon eljáró bíróság, bár életfogytig tartó, minimum 35 év szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, ez esetben enyhe büntetés hozott. A társadalom védelme érdekében a büntetés nem lehet más, mint a Magyarországon létező legsúlyosabb, vagyis a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés.

József, aki az eljárás során a 2010-es gyilkosságot először beismerte, később azonban tagadta, míg második áldozata többszöri megszúrását beismerte, de tagadta, hogy pénzért tette volna, az utolsó szó jogán  bocsánatot kért a a támadást túlélő lánytól.

 

Bátyi Zoltán

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/38288/pics/14949502687456969_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?