Japek bandájától rettegett Békés megye

magyar noir

„Cím: O. József börtönben fog meghalni. Szöveg: Most 40 éves. Dél-békési tanyákon időseket rabolt ki éveken keresztül, két embert megölt közben, kiskorú fiával figyeltette, hogy jön-e valaki. Ma ítélték el jogerősen tényleges életfogytiglanra.” Volt olyan hírportál, ami ezzel, az MTI tudósításból kiragadott három mondattal intézte el a közvélemény tájékoztatását 2013. május 10-én.

Másik médium ennél jóval bőbeszédűbb volt. Miután közölte az életfogytiglant kimondó ítéletet, már részletesebb kitért arra, miért is született a hazánkban kiszabható legsúlyosabb büntetés.

„Jogerős életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla a kevermesi O. Józsefet, becenevén Japekot, a dél-békési rémek „vezérét”. Japek két barátjával (egy dombegyházi és egy lökösházi férfival) és a bűncselekmények elkövetésekor még kiskorú fiával öt éven át tartották rettegésben Dél-Békést, különösen az időseket. O. József lelkén két idős ember halála szárad. A banda számos betörésben, lopásban is részt vett. Nyolc idős ember ellen pedig Kevermesen, Kunágotán, Pusztaottlakán, Dombegyházon kegyetlen bűncselekményeket követtek el: rablásokat, bántalmazásokat, szemérem elleni erőszakot, fajtalankodást, két esetben pedig emberölést. Mindenhol pénzt követeltek. Volt ahol csak háromezret zsákmányoltak, volt, ahol több mint kétszázezer forintot.” 

Támadások a déli határvidéken 

Tulajdonképpen a lényeg ebből az ismertetésből nem is hiányzik. De úgy érzem, mégis érdemes ennél részletsebben is foglalkozni azzal az üggyel, ami éveken át rettegésben tartott sok ezer embert hazánk dél-keleti határvidékén.

Előbb talán tegyük pontos rendbe a családi és baráti kapcsolatokat úgy, hogy nevek említése nélkül, csak vádlotti „sorszámozással” említjük a bűnösöket, hiszen személyiségi jogaik védelme ezt megköveteli. Tehát:  a IV. rendű vádlott az I. rendű vádlott fia, az I. és a III. rendű vádlottak unokatestvérek, az I. és a II. rendű vádlottak pedig a III. rendű vádlottal jó ismerősi viszonyban állnak. Most pedig következzen az ok, ami miatt elindult az egész bűncselekmény-sorozat. Az I. és a II. rendű vádlottak folyamatosan anyagi gonddal küszködtek, ezért saját és családjuk megélhetése érdekében, – miként a jogi nyelv fogalmaz – „rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el a bűncselekményeket”.

Most ezeket vegyük sorra. 

Ütötte, verte, megerőszakolta 

Ha időrendi sorrendben haladunk a bűnleltárral, először a mezőkovácsházi járásban található, 2 ezer lakosú Kevermes község nevét kell említeni. A III. rendű vádlott az itt lakó I. rendű vádlottól tudta meg, hogy egy kevermesi asszony sok pénzt tart otthon. Ezért 2006. július 1-én éjszaka kerékpárral Kevermesre ment, ahol fejére maszkot húzva, majd a házba bejutva a nőt ütve-verve pénzt követelt a több könnyebb és egy súlyosabb sérülést elszenvedő asszonytól, akit meg is erőszakolt. A III. rendű vádlott végül 262 ezer forintot vitt el a házból.

A következő támadás helyszíne Lökösháza. Japek 2006 augusztusa és 2008 májusa közötti időszakban a 14 éves, majd a még mindig kiskorú fiát veszekedéssel és fenyegetéssel kényszerítette arra, hogy a rablásokban segítsen neki. Így történt ez 2006. augusztus 22-én is, amikor Japek elhatározta, hogy megszerzi egy 82 éves lőkösházi ember pénzét. Apa és fia kerékpárral ment át Lőkösházára, ahol a fiú arcára maszkot húzva figyelt, amíg apja, aki szintén maszkot viselt, az ajtót felfeszítve betört a házba, ott ütni-verni kezdte a sértettet egy fahasábbal, és a pénzét követelte. Japek 3.100 forintot vitt el a ház gazdájától, aki legalább tíz könnyebb sérülést szenvedett. 

Agyonveréssel fenyegették az idős házaspárt 

Visszatérve Kevermesre – 2007. október 14-én Japek elhatározta, hogy megszerzi egy kevermesi házaspár pénzét. A fiát megint veszekedéssel vette rá, hogy vele menjen. Együtt léptek be a 78 éves férfi és a 75 éves nő házába, ahol az I. rendű vádlott agyonveréssel fenyegette meg az idős házaspárt, ha nem adják át a pénzüket. Az öregeket meg is verte egy bottal, de mivel nem találtak pénzt, elvették a férfi irattárcáját, a benne lévő iratokkal, amit később az I. rendű vádlott otthon elégetett, majd elhagyták a helyszínt. A férfi súlyos, míg felesége könnyebb sérüléseket szenvedett.

És megint Kevermes! 2007. december 30-án Japek megint pénzt akart szerezni, ezért veszekedéssel ismét rábírta fiát, hogy menjen el vele egy kevermesi asszony házához. A mindig álarcban támadó vádlottak ezúttal is álarcot húztak, és amíg a bandavezér fia a ház előtt figyelt, apja a házban rátámadt a 95 éves asszonyra, akit a kezében lévő feszítővassal kétszer fejen ütött. Miközben a nő a földön feküdt, Japek pénz után kutatott, több mint 100 ezer forintot talált, majd a rablók elhagyták a helyszínt.

Az idős nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kétszeri kórházi kezelés ellenére 2008. január 10-én elhunyt. Az elszenvedett sérülések és a halál közötti ok-okozati összefüggés megállapítható – mondta ki a bíróság, hozzátéve: a sértett halála abban az esetben, ha az első kezelés után saját felelősségére nem hagyja el a kórházat, nagy valószínűséggel nem következett volna be. 

20 ezer forintért kellett meghalnia 

2008 tavaszán az I. és a II. rendű vádlottak egy lopást terveztek, amikor a II. rendű vádlott azt mondta, ismer Dombegyházán egy idős embert, akinek sok pénze van. Ajánlotta: az I. rendű vádlott rabolja ki, és adja neki a megszerzett érték felét. Japek csak egy-két hónap múlva egyezett bele a bűncselekmény elkövetésbe. 2008. május 4-én az I. rendű vádlott a fiával – akit ezúttal is fenyegetéssel vett rá arra, hogy vele tartson – kerékpáron mentek át Dombegyházra, majd gyalog közelítették meg a 79 éves sértett házát. Amíg a fiú figyelt, apja rátört áldozatára, többször megütötte a segítségért kiáltó férfit, és megöléssel fenyegette, ha nem adja át a pénzét. Végül 20 ezer forintos értéket vittek magukkal a O.-ék. A megtámadott férfira szomszédai május 5-én délelőtt találtak rá, amikor már halott volt. Sérüléseiből a szakértők arra következtettek, hogy a férfi halála az átlagosnál nagyobb szenvedéssel járt.

Új helyszín: Pusztaottlaka. Az I., a II. és a III. rendű vádlottak a III. rendű vádlott kezdeményezésére megbeszélték, hogy megszerzik az egyedül élő 63 éves nő pénzét, aki Pusztaottlaka mellett egy tanyán élt. 2008. augusztus 12-én éjszaka az I. és a II. rendű vádlott – miközben a III. rendű vádlott kint maradt a motornál – a sértett tanyájához ment. A II. rendű vádlott bemászott az épületbe, mire a ház gazdája felébredt. El akart menekülni, de ahogy kilépett egy oldalt nyitott helységbe, Japek kétszer ököllel megütötte. A földre esett asszonyt a két rabló ütötte, rugdosta, azt követelve, hogy adja át a pénzét, különben meg fog halni. A nő elmondta, hol találják a pénztárcáját, amiben 6.900 forint volt. A támadók ezután tovább kutattak a tanyában, és közben újra ütötték, rugdosták az asszonyt, akit verés közben szexuálisan is inzultálták, fogdostak. Ezután visszamentek a motorhoz, ahol a III. rendű vádlott nem hitte el, hogy csak 6.900 forintja lenne a házban. Ezért Japekkel visszament a tanyához, ahol az asszonyt tovább verték azért, hogy még több pénzt szerezzenek tőle, de egyetlen forintot sem találtak a súlyos sérüléseket elszenvedett nő otthonában. 

83 éves asszonyra támadtak 

És ismét Kevermes! 2009. augusztus 4-én az I. és a II. rendű vádlott Japek ötletét követve megállapodott abban, hogy megszerzik egy kevermesi asszony pénzét. Nem sokkal éjfél után bejutottak a házába, az ágyban fekvő 83 éves nénit lefogták, a kezét és a lábát megkötözték, majd kutatni kezdtek a lakásban. Közben folyamatosan pénzt és értékeket követeltek, de az asszony nem adott nekik.

Ekkor a vádlottak azzal fenyegetőztek, hogy agyonütik, és pofozták, ütötték az idős nő fejét és testét. Ekkor a megtámadott elárulta, hol a pénztárcája, amelyben kb. 10 ezer forint volt. Ezt a rablók elvették, majd a kutatás során találtak még 80 ezer forintot eldugva, így végül 90 ezer forinttal távoztak úgy, hogy megkötözve hátrahagyták a súlyos sérüléseket szenvedett nőt.

Következett Kunágota. 2010 őszén – pontosan nem megállapítható időpontban – az I. és a II. rendű vádlott egy kunágotai ház udvaráról egy 8 ezer forintot érő kerékpárt és 1.500 forint értékű motorolajt lopott el, míg egy másik házból ebben az időszakban 4 darab elemes kerti lámpát vittek el 1.000 forint értékben.

2010. november 5-én az I. és a II. rendű vádlott újabb akcióra indult. Ismét idős házaspárt szemeltek ki áldozatul. Éjjel átkerékpároztak Kunágotára, bementek a házba, ahol az idős emberek arra ébredtek, hogy álarcos férfiak pénzt követelnek tőlük. A rablók miközben értékek után kutattak a lakásban, megtiltották az öregeknek, hogy felkeljenek az ágyból, és azzal fenyegetőztek, hogy valamelyikük meg fog halni, ha nem adják elő a pénzüket. A rettegő feleség átadta a táskáját, benne 20 ezer forinttal, majd a támadók megtalálták a férj pénztárcáját is, amiben 60 ezer forint volt. A rablók magukkal vittek még a hűtőből ezer forint értékű süteményt is. 

Életfogytiglantól felfüggesztett börtönig 

Mindezek figyelembevételével nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, rablás, szemérem elleni erőszak bűntettében és számos más bűncselekményben mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2012. november 23-án O. József 1973-ban született kevermesi lakost. Ezért a bíróság visszaesőként, halmazati büntetésül, életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. (tényleges életfogytiglan - TÉSZ)

Az ügy II. rendű vádlottja, H. Gyula többrendbeli rablás, testi sértés, szemérem elleni erőszak és más bűncselekmények miatt 10 év fegyház, a III. rendű vádlott F. Béla, akit rablás, erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak és más bűncselekményekben talált bűnösnek a bíróság, 7 év fegyház büntetést kapott.

A bűnre kényszerített IV. rendű vádlottat, a tettek elkövetéskor fiatalkorú O. Józsefet rablás, testi sértés és más bűncselekmények miatt 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett, fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az ítélet a IV. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, míg az I., a II. és a III.  rendű vádlott és védője egyes bűncselekmények alóli felmentés, más cselekmények eltérő minősítése és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol az elítéltek büntetésének mértéke már nem változott.

Ha a köztársasági elnök 40 év fegyház letöltse után kegyelemben részesíti Japekot, a bandavezér 77 éves korában szabadulhat. 

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/37838/pics/14938040036325790_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?