Gyilkosság előtt megásták a sírt

magyar noir

A három ember megölésével végződő történet Baján kezdődött. A gyilkosságokat megszervező férfi esetében nem kell attól tartani, hogy szabadon élő emberekre támadva újabb ördögi tervet eszel ki, hiszen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetését tölti. Mégis azt mondom: ezt a bűnhistóriát csak erősebb idegzetűen olvassák el. 

A skizoaffektív zavar mániás típusában szenvedő M. Judit Baján ismerkedett meg P. Attilával, aki később a perben I. rendű vádlottként várt ítéletére. Juditról tudni kell, hogy a betegsége miatt a mindennapi élethelyzeteket gyakran nem látta reálisan, illetve nehezen értelmezte. E betegsége miatt csaknem négy hónapig, egészen 2007. január 19-ig a Bajai Városi Kórház pszichiátriai osztályán állt kezelés alatt.

Ekkor P. Attilával rendszeresen tartotta a kapcsolatot. Amikor az idegen nyelveket jól beszélő nő a kórházból kikerült, Attila olyan fordítói foglakoztatással kecsegtette, ami hosszabb időre megoldhatta volna Judit anyagi gondjait, illetve segítséget ígért Juditnak lakása felújításában is. Attila rábeszélésre meg is köttetett az első üzlet: 2007. február 21-én a betegsége miatt befolyásolható nő Attilának eladta bajai társasházi lakását úgy, hogy az ingatlan 4 millió forintos vételárába beszámították 1 millió forint értékben a Magyar Állam tulajdonjogában álló, Hercegszántó külterületén lévő földterület bérleti jogát.

Mivel az ügyletet az eladók később megbánták, az adásvételi szerződést Judit – az apja közreműködésével – a Bajai Városi Bíróságon megtámadta. A szerződés érvénytelenségének megállapítását kérték, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a 3 millió forintot nem kapta meg P. Attilától. Később a nő – Attila rábeszélésre – a pertől elállt, azt megszüntette.

A történet fontos eleme, hogy Juditnak szülei Pécsen vásároltak egy ingatlant. Attila 2008 elején rávette a nőt arra, hogy ezt szintén értékesítse. Mivel ez Judit és édesapja, dr. M. László közös tulajdonában volt, Attila meggyőzte az apát, hogy tulajdonrészét adja el neki. Ez meg is történt: Judit 2008. március 27-én a pécsi ingatlant M. J. részére 6,5 millió forintért eladta, s mivel a nő a pénzt megkapta, nem is gyanakodott arra, hogy az adásvétel létrejöttében nagyon szorgoskodó Attila bármilyen önös érdekből cselekedett volna. 

Bátmonostoron dördült el a pisztoly 

Ám a pénz nem sokáig maradt Juditnál. Attila a milliókat valamilyen indokkal magához vette, azt ígérve, rövid időn belül visszaadja. Ennek ürügyén vendégségbe hívta Juditot és élettársát, K. Sándort Bátmonostorra, azonban ekkor már eldöntötte, hogy a pénzt nem adja vissza. Inkább megöli becsapott áldozatait, majd azt a látszatot kelti, hogy hosszabb időre elutaztak.

Attila tudta, hogy egy kettős gyilkossághoz egyedül kevés lesz. Ezért felkérte az akkor még fiatalkorú II. rendű, valamint a III. és a IV. rendű vádlottakat arra, hogy közreműködjenek Juditék megölésében. Attila részletes tervet készített, lőfegyvert szerzett, a gyilkosság és a holttestek elrejtésének helyszínét gondosan kiválasztotta, majd vádlott-társainak elmondta, kinek milyen szerepet szán a gyilkosság során.

2008. március 28-án Bátmonostor mellett, egy fenyveserdőben a négy vádlott egy 2 méter mély gödröt is ásott. Majd március 29-én vagy 30-án (pontosan nem megállapítható időpontban) Bajára utaztak, ahol felvették Juditékat. Este érkeztek Bátmonostorra, ahol az Attila családjának tulajdonában lévő, akkor éppen használaton kívül álló házhoz mentek. Itt közösen megvacsoráztak, eközben Attila a pisztolyát átadta a II. rendű vádlottnak, hogy azzal ölje meg K. Sándort. A két férfi Sándort a vacsora után cigarettázni hívták az udvarra, majd ott a II. rendű vádlott a IV. rendű vádlottal szemben álló Sándor mögé lépett, és fejbe lőtte a férfit, aki azonnal meghalt. 

Vascsővel verték az asszonyt 

Ezt követően a IV. rendű vádlott a bejárati ajtó mellé készített, egy méter hosszú fémcsövet megmarkolta, és a szobába belépve M. Judit sértett fejére csapott, aki összeesett. Attila a pisztollyal rálőtt a a földön fekvő nőre, de a fegyver nem sült el. Ezért ő is egy fémcsövet vett magához, és a II. rendű vádlottal együtt ütötték áldozatukat. A II. rendű vádlott a földről felállni próbáló sértett hátára még egy öntöttvas székkel is lesújtott, majd Attila műanyag gyorskötöző szalaggal megfojtotta az asszonyt.

A gyilkosok a holttesteket szőnyegbe csavarták, minden használati tárgyukat, igazolványukat elvették, a testeket a kiásott gödörhöz vitték és elhantolták. A holttestek elrejtése után Attiláék a gyilkosság nyomainak eltüntetésére összpontosítottak, kitakarítottak a házban. Másnap a vádlottak áldozataik lakásába mentek, Attila és a II. rendű vádlott az elhunytak ruháit összepakolták, azt a látszatot keltve, hogy a fiatalok hosszabb időre elutaztak. Eközben a III. és a IV. rendű vádlott a panelház két oldalán figyelt. Később, március 31-én Kecskeméten Attila a Judittól elvett mobiltelefonról szöveges üzenetet küldött a lány apjának, amelyben lánya és barátjának elutazását erősítette meg.

A két holttestét a rendőrség 2010. július 19-én találta meg és hantolta ki.

Ám addig még történtek olyan dolgok, amelyek megalapozták Attila életfogytig tartó fegyházbüntetését. Most következzék ez a történet.

A külföldről hazatelepült és vállalkozói tevékenységbe kezdő Gy. János házasságot kötött U. Katalinnal, akivel jó anyagi körülmények között éltek, házasságukból három gyerek született. A házasság idővel megromlott, a bíróság azt fel is bontotta, a házastársi közös vagyon megosztásáról külön per indult. A volt házastársak között a viszony anyagi okok és a gyermekekkel való kapcsolattartás problémái miatt elmérgesedett. 

Nem titkolta, hogy ölni akar 

U. Katalin és Attila 2008 végén ismerkedett meg, közöttük olyan erős érzelmi kapcsolat alakult ki, hogy Gy. János és volt felesége közötti problémák miatt Attilában felmerült a férfi megölése. Ezt nem is titkolta, legalábbis a II. rendű vádlott előtt semmiképp, hiszen még fel is kérte a férfit, hogy végezzen új barátnője férjével.

2009 tavaszán aztán Attila felvette a kapcsolatot a férjjel. Azzal az indokkal, hogy pénzért a vagyonmegosztási perben felhasználható információkat szolgáltat ki U. Katalinról, a férfit találkozóra hívta Bátmonostorra, abba a házba, ahol korábban már két embert megöltek. A találkozó előtt Attila átadott egy lőfegyvert a II. rendű vádlottnak, akit felkért arra, hogy a találkozó ideje alatt a ház konyhájában rejtőzzön el, majd az általa adott jelre lépjen elő és lője le a férjet.

Gy. János a megbeszélésre el is utazott, és a ház nappalijában beszélgetni kezdett Attilával. Amikor Attila a jelet megadta, a II. rendű vádlott, mivel ekkor már nem akart embert ölni, előugrott, csak a férj irányába, a falba lőtt, majd elszaladt. A fegyver ekkor az áldozatul kiszemelt férfi kezébe került, meg is célozta Attilát, számon kérve a történteket. A korábban oly hideg vérrel gyilkosságot kitervelő Attila ekkor könyörögni kezdett, mire e lépre csalt férj megkönyörült rajta, és ő is elhagyta a helyszínt. Sőt mi több, még a rendőrséget sem értesítette az ügyről.

Ezzel meg is hozta élete legdrámaibb döntését. 

Két lövés a garázsban 

Ugyanis 2009. július 18-a már élete utolsó napja lett. Ezen az éjszakán Gy. János Baján, a Petőfi szigeten az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján vett részt, majd hazahajtott autóján. Attila, aki változatlanul úgy gondolta, élete csak csak akkor lehet nyugodt, ha végez a férfival, ekkor már a háznál várta. Amikor János beállt a garázsba, a nyitva hagyott garázsajtón keresztül utána osont. A garázsban két lövést adott le a kocsiban ülő férfi fejére, aki halálos sebeket szenvedett. Ezután Attila az újabb gyilkosságról mit sem tudó III. rendű vádlott lakására ment, és arra kérte, hogy segítsen a holttest elrejtésében. Ez meg is történt, az áldozat tetemét  Bátmonostor külterületén egy akácerdőben eltemették.

A kíméletlen gyilkosokra a bíróságok kemény büntetéseket szabtak ki. Az ítélethirdetéskor 30 éves Attilát, mint I. rendű vádlottat, társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, 2 rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntettében, 2 rendbeli közokirat hamisítás és kifosztás bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013 októberében. Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte és kimondta: az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. (Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés!).

Az ügy II. rendű, 23 éves vádlottja, S. Zoltán társtettesként elkövetett emberölés, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és 2 rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntettéért 17 fegyház büntetést kapott. A III. rendű, 31 éves vádlott Sz. Zoltán büntetése - akit bűnsegédként elkövetett emberölés és bűnpártolás bűntettért ítélt el a törvényszék  - 12 év fegyház lett. A IV. rendű, 24 éves vádlottat, T. Norbertet  társtettesként elkövetett emberölés bűntettéért 15 év fegyházra ítélte a törvényszék.

Fellebbezések után került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol nem változott a vádlottak bűnösségére és büntetésük mértékére vonatkozó I. fokú ítélet. Az ítélet indoklásában, egyebek mellett, elhangzott: az I. rendű vádlott többszörösen minősülő ölési cselekményeket követett el, ezeket elfogása után sem bánta meg, így a bíróság esetében - a társadalom védelme érdekében - a jelenleg kiszabható legsúlyosabb büntetést tartja indokoltnak. Így P. Attila csak abban bízhat, hogy 2050 után a köztársasági elnök kegyeleme megnyitja előtte a fegyház kapuját.

 

Bátyi Zoltán

 

 

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/37650/pics/14932995683368721_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?