Öregeket kínzott, ölt az ároktői banda

magyar noir

Apát és fiát is tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla abban az ügyben, amely a magyar sajtóban soha nem kötődött egy-egy konkrét névhez. A hatalmas felháborodást kiváltó bűncselekmény-sorozatról szóló tudósítások címében szinte kivétel nélkül ez szerepelt: ároktői banda. 

„Nemzetközi segítséggel fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ároktői banda néven elhíresült rablógyilkos csoport két szökött tagját. A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér október 4-én lépett le a házi őrizetből.

A két férfi négy évet ült előzetesben, de ki kellett engedni őket, mivel ítélet még csak első fokon sem született az ügyükben. Április óta voltak házi őrizetben. Október 9-én a kora esti órákban a R. Henriket és id. R. Elemért a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben fogta el – közölte a rendőrség.

Az ároktői bandát azzal vádolják, hogy 12 esetben raboltak ki időseket a saját házukban. A brutális támadók össze is verték áldozataikat. Egy asszony és egy férfi belehalt az ütlegelésekbe. A két szökésben lévő férfi ellen már vasárnap délután nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. ” (Ez a hír 2013. október 9-én került a világhálóra.)

Az ítéletre azonban – természetesen – még várni kellett egy ideig.

De mielőtt arra rátérnénk, idézzük fel, kik és miket követtek el az ároktőiek. Kezdjük a szereplőkkel. 

 Falusi maffia, családi vállalkozásban 

Id. R. Elemér I. rendű, M. István II. rendű, R. Henrik III. rendű, ifj. R. Elemér IV. rendű, R. András V. rendű és K. András VI. rendű vádlottak, akik letartóztatásuk előtt valamennyien Ároktőn, egy 1100 lakosú borsodi kis falubanéltek családjukkal, egymással rokonságban állnak. Elfogásuk előtt nem sokat tettek kicsiny településük felvirágoztatásáért, ugyanis állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, a családjuk részére kifizetett szociális juttatásokból éltek. A férfiak emellett Budapestre és különböző vidéki településekre jártak el lomtalanításra kitett tárgyakat, illetve fémhulladékokat összegyűjteni, és ezek eladásával egészítették ki jövedelmüket.

Mint utóbb kiderült, nem csupán gyűjtögettek, hanem figyeltek is. Pontosabban: felfigyeltek olyan idős emberekre, akik feltételezéseik szerint jobb anyagi körülmények között éltek. Egy idő után elhatározták, hogy az általuk kiszemelt idős és emiatt védekezésre kevésbé vagy egyáltalán nem képes emberek lakásába betörve próbálnak meg pénzhez jutni.

A banda 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között különböző felállásban összesen 12 idős ember lakásába hatolt be, és rabolt el készpénzt és különböző értéktárgyakat. A helyszínekre autóval érkeztek meg az esti órákban, majd a lakásokba többnyire erőszakkal hatoltak be. Kilétük leplezéséhez arcukat pulóverujjakból készített maszkkal takarták el, kezükre kesztyűt húztak. Az ároktőiek az időseket brutálisan bántalmazták, összekötözték, és a megfélemlített, magatehetetlen embereket arra kényszerítették, hogy árulják el értékeik rejtekhelyét. A vádlottak kutatás közben a lakásokat felforgatták, közben arra is ügyeltek, hogy a megtámadottak ne tudjanak segítséget kérni. Ezért a vezetékes és mobiltelefonokat használhatatlanná tették.

Két sértett a bántalmazásba belehalt, a többiek könnyebb, súlyosabb sérüléseket szenvedtek el – foglalható össze röviden az ároktői banda története.

Első áldozatuk egy budapesti, a XVIII. kerületben lakó házaspár volt, amelynek hölgy tagja többször is vásárolt a lakásuk közelében ruhákat és cigarettát áruló vádlottaktól. A banda tagjai figyelmét az asszony azzal hívta fel magára, hogy ékszereit mindig magán hordta, és későbbi támadói azt gondolhatták, tehetős családról van szó.

2008. szeptember 25-én éjszaka értek fel Ároktóról a fővárosba a tettesek, felmentek a ház negyedik emeletére, becsöngettek, de mielőtt a házigazda elérhette volna az ajtót, a támadók azt betörték, és fejükön maszkkal, kezükön kesztyűvel benyomultak a lakásba. Az idős férfit egyikük egy bottal fejbe vágta, mire a megtámadott az ágyra esett. Kezét és lábát a lakásban talált vezetékekkel és széttépett ruhákkal megkötözték, fejét egy ruhadarabbal bekötötték,

Eközben egy másik betörő az asszonyt ütötte fejbe, őt is megkötözték egy pulóverrel, és arcát, akárcsak férje esetében, egy ruhadarabbal kötötték be. A bandatagok végül 1 millió 150 ezer forint készpénzt, valamint 721 ezer forint értékben aranytárgyakat vittek el magukkal, és az M3-as autópályán tértek vissza Ároktőre. A házaspár szerencsére komolyabb sérülést nem szenvedett el, egy idő után sikerült kiszabadulniuk kötelékeikből és értesítették a rendőrséget.

2008. december 24-én hajnalban a füzesabonyi járásban lévő Szilhalmon csapott le a banda, egy egyedül élő 82 éves férfi lakásába törtek be. A kirabolt, összevert ember több hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el, a rablók 1,3 millió forint készpénzt és közel 300 ezer forint értékű ékszert és egyéb értéktárgyat vittek magukkal. 

Fagyasztott húsért gyilkoltak 

Következett a Hajdú-Bihar megye északi részén található Görbeháza-Bagota, ahol egyedül élt az állattartással foglalkozó áldozatuk. Őt a banda három tagja 2008. december 28-án sötétedés után kereste meg. Az idős embert össze-vissza verték, megrugdosták, kábellel és ruhadarabokkal megkötözték, a földre lökték, ahol tovább verték és meg is taposták a mellkasát, de csak 3-4 darab fagyasztott húst tudtak zsákmányolni. A magatehetetlen férfit magára hagyva távoztak. Áldozatuk olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a megtámadása után 6-12 óra múlva, nagy szenvedéseket elviselve meghalt. A zsákmányról annyit: az ajtó kifeszítésével okozott kár (20 ezer forint) többszöröse volt, mint az elvitt hús ára.

Az eddig felsorolt esetek is mutatják: az ároktői banda tagjai semmilyen irgalmat, kíméletet nem ismerve törtek céljuk, a pénz felé. A már leírt elkövetési mód jellemezte további munkálkodásukat is. Így például amikor 2009. február 9-én a budapesti Sín utcában egy 77 éves férfit és 71 éves feleségét rabolták ki, közel egymilliós értékkel távozva, vagy másnap, február 10-én szintén Budapesten, a Körvasút sor egyik családi házában 82 éves asszony volt a megtámadott. Verés, megöléssel fenyegetés szerepelt a kelléktárban, az eredmény pedig: 4,2 millió forint készpénzben, 196 ezer forint értékű ékszer. Szerencsére ez utóbbi esetben a megtámadott csak könnyebb sérülést szenvedett. Az egy nappal korábbi támadás során viszont csak a szerencsés véletlennek köszönhette a házaspár nő tagja, hogy életben maradt. Ugyanis a Sín utcában az asszony nyakára, miközben a férjét verték, egy harisnyát kötöttek, azzal fojtogatták, majd fejét megragadták, nagy erővel megcsavarták, hogy megtudják, hol rejtették el értékeiket.

Hatodik támadásukat a fővárosi Mogyoródi úton követték el 2009. február 9-én, ahol egy 80 éves nyugdíjas élt egyedül. Négy maszkos férfi tört rá az idős emberre este 7-kor, egyikük a menekülőt hátulról egy bottal leütötte, majd a földre zuhanó áldozatot mindegyikük ütni-verni-rugdosni kezdte. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett férfit másnap unokája szabadította ki a kötelékeiből.

2009. március 21-én a banda három tagja Budapest IV. kerületében a Berzsenyi tér egyik lakóházában a 81 éves, egyedül élő asszonyt rabolták ki. Miután a faggatózásukra az asszony elárulta hol találják meg 90 ezer forintját, legalább ötször fejbe vágták azért, hogy mondja meg, mit és hol rejtett el még. Így megtalálták 120 ezer forintot érő aranytárgyait és két karórát. Az asszonyt, aki csak a véletlennek köszönhette, hogy nem halt meg, egy rokona másnap kora délután fedezte fel, 

Budapest után Hort, majd Andornaktálya 

2009. március 24-én este, előzetes megfigyelés után a banda a Heves megye hatvani járásában található Hort községbe ment „vagyonosodni”, A kiszemelt házban 70 éves férfi és felesége, egy 66 éves asszony élt. Este 10 óra körül nyitottak be az ajtón, mindkettőjüket ütötték-verték, átkutatták az egész házat, és végül még 120 ezer forint készpénzt, két mobiltelefont, egy fényképezőgépet és több arany tárgyat találtak. Itt egyébként összesen 862 ezer forintnyi kárt okoztak.

A Heves megyei Andornaktályán folytatta rablássorozatát az ároktői banda 2009. március 29-én. Egy olyan házat nézték ki maguknak, amelyben egy 85 éves özvegyasszony és 53 éves fia élt. Este 8 óra körül törtek rájuk, előbb a férfit ütötték le, majd az ágyában fekvő idős asszonyt rántották le a földre, szemét és száját befogták, és a nyakát fojtogatni kezdte az egyik támadó. Eközben sikerült lefogni az erősen védekező fiát is, és anyja megölésével fenyegették, ha nem marad nyugton. Feldúlták a házat, és összesen 140 ezer forint készpénzzel és 27 ezer forintot érő élszerrel távoztak úgy, hogy a magatehetetlen asszonyt és fiát magukra hagyták.

A következő támadáskor ismét Budapestre „kirándult” a banda több tagja, ahol a XVII. kerületben, egy Nápoly utcai házban 87 éves férfi és 79 éves felesége élt. Mind a két idős embert ütötték-verték azért, hogy megtudják, hol rejtegetik vagyonkájukat. Az egész lakást pusztító támadok 400 ezer forinttal és 315 ezer forintot érő arany ékszerrel távoztak. Az idős asszony a verés, a kiszáradás és a stressz miatt közvetlen életveszélyes állapotban volt, amikor kórházba került, életét csak annak köszönheti, hogy a segítség még időben érkezett. Sajnos a férjén ez sem segített. A férfi, akin 18 sebesülést fedeztek fel az orvosok, április 15-én a kórházban meghalt.

2009. április 20-án ismét Budapestre utazott a banda, ahol a XV. kerületben, a Pázmány Péter utcában csaptak le egy 80 éves asszonyra és 50 éves lányára. Nem csak a két nőt verték össze és kötözték meg, hanem az egyik betörő a szobai kalitkában élő támadástól felriadó és rikácsoló kakadut is elpusztította. A megtámadottak szerencsére ez esetben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, míg kirablóik közel 400 ezer forint értékkel gazdagodva távoztak a lakásból. 

A fővárosban buktak le 

2009. április 21-én a Budapesten tervezett, immár 12. bűncselekményüket a XIV. kerületi Jerney utcában már nem tudták végrehajtani az ároktőiek, mert az őket figyelő rendőrök feltartóztatták őket. A rablók a szomszédos ingatlanok kerítésén átmászva próbáltak meg elmenekülni, de a II. rendű vádlott kivételével mindegyik vádlottat elfogták.

R. Elemér és öt társa ellen 2011-ben emeltek vádat, többek között nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint több rendbeli jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette miatt.

2014. január 6-án született I. fokon ítélet a Fővárosi Törvényszéken az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében, Három vádlott (I.- II. és III. rendű) életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A három másik vádlottat többéves (IV. rendű - 8 év, V. rendű - 20 év - VI. rendű 10 év) szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, amely Szegeden megtartott tárgyalásán a lényegi vádpontokat tekintve 2014. október 3-án helyben hagyta a Fővárosi Törvényszéken ítéletet. Ez alapján a banda feje. R. Elemér és annak fia, R. Henrik tényleges életfogytiglant (TÉSZ) kapott, míg a II. rendű vádlott M. István 30 év fegyház kitöltése után feltételesen szabadulhat.

 

Bátyi Zoltán

https://magyarnoir.blogstar.hu/./pages/magyarnoir/contents/blog/36607/pics/14907008981627791_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?